ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Păpădie!
 

Plantele sălbatice pe masa dvs.: păpădie

☼ Plantele sălbatice comestibile conțin în medie de 3-7 ori mai mult fier, de 20-30 de ori mai multă vitamina C și de 20-50 de ori mai multa vitamina A decât plantele cultivate pentru vânzare. Puteți mânca 600 de grame de salată de grădină proaspăt culeasă sau 1.000 de grame de aceeași salată a doua zi, dar în același timp ați putea mânca doar 40 de grame de usturoi sălbatic sau de piciorul caprei.

☼ Plantele sălbatice sunt atât de puternice, pline de energie și de vitalitate că nu este surprinzător faptul că ele pot răsări prin asfalt. În fiecare an ele umple toate colțurile vii din jurul nostru, în ciuda faptului că le calcăm în picioare și irigăm cu soluții chimice. Dar ele nu ne plac, pentru că acum gustul lor nu impresionează papilele noastre gustative. Dar merită doar să începem: cu cât mai mult le ținem în gură, fiind în aer liber și rupându-le intuitiv, cu atât mai bine organismul nostru își amintește de gustul lor și folos. Și cu atât mai mult le vom dori din nou și din nou.

☼ Una dintre aceste plante uimitoare este păpădia.

Frunze de păpădie sunt recoltate în primăvara devreme, înainte de apariția florilor. Atunci ele au un gust delicat. Sau în toamna târzie, după înghețuri, când dispare amărăciunea de protecție. Cel mai bune păpădia crește pe sol umed fertil, ea poate fi recunoscută datorită frunzelor largi, vii colorate. Astfel de păpădii au o rădăcină lungă. Colectați frunzele tinere și nu rupeți cele care au deja flori.

☼ Păpădia îmbogățește cu vitamine salate de primăvară și are un gust de cicoare și andive. Păpădiile au un gust amărui. Astăzi noi nu apreciem gustul amărui, deoarece suntem obișnuiți cu alimente dulci și sărate, prelucrate termic. Dar anterior oamenii au distins între amărăciunea bună și rea. Dacă vom amesteca păpădia cu legume, salata poate obține un gust unic.

☼ Puteți manca de asemenea flori de păpădie. Este mai bine să le colectați pe peluze însorite până la mijlocul verii, atunci când păpădia înflorește abundent pretutindeni. Folosiți numai partea galbenă a florii, substratul verde este foarte amar. Florile vor anima salata, adăugând o culoare și un gust neobișnuit de dulce amărui.

☼ Este surprinzător, dar frunzele de păpădie sunt cel mai nutritiv și accesibil aliment care nu este comparabil cu fructe și legume de magazin. Ele conțin mai mult beta - caroten decât morcovii. Păpădia conține o cantitate fenomenala de fier și calciu, mai mult decât spanacul. Cu frunze de păpădie de asemenea obținem vitamina B1, B 2, B5, B6, B12, C, E, P, și D, biotina, potasiu, fosfor, magneziu, zinc. Rădăcina de păpădie conține inulină.

☼ În franceză păpădia se numește pissenlit (lit - pat), pentru că ceaiul din frunze și rădăcini de păpădie are un efect pozitiv asupra rinichilor și diuretic slab,  îmbunătățește sângele. Spre deosebire de produsele farmaceutice păpădia nu elimină potasiu și alte minerale vitale din organism. Ca urmare a acestei curățare blânde, se îmbunătățește starea pielii, iar rinichii funcționează perfect. La unii oameni, ceaiul regulat din rădăcini de păpădie a ajutat să evite o intervenție chirurgicală pentru a elimina pietre la rinichi.

☼ Inulina conținută în rădăcinile unei păpădii nu duce la formarea rapidă a insulinei în organism, spre deosebire de zaharul rafinat. Prin urmare, păpădia poate fi recomandată pentru diabetici și utilizată în tratamentul hipoglicemiei (zaharului din sânge).

◘ Notă! Păpădia nu ar trebui să fie colectată în apropierea centrelor industriale, deoarece acumulează plumb.

☼ Rețete :

Salata de gradina de vară ( pentru 4-8 persoane )
6 legături de verdeață sălbatică , inclusiv păpădie
2 mere tăiate mărunt
1 cap mic de varza verde timpurie
câteva ridichi
Toate se tăie, se amestecă, se adaugă sare după gust, se condimentează cu ulei vegetal sau sos (suc de lămâie, sare și o linguriță de miere, semințe de floarea soarelui măcinate sau susan negru, ulei de măsline)

Salată de vară cu un sos dulce
(sos dulce merge bine cu un dram de amărăciune a păpădiei)
un buchet mare de frunze de păpădie
un buchet mare de frunze de muștar și ( sau ) salată
1 morcov ras
ceapa mică (sau o jumătate de o ceapă mare) se taie în inele subțiri
un sfert de cană de suc de portocale proaspăt stors
un sfert de cană de ulei de măsline sau ulei de semințe de in
un cățel de usturoi
un pic de ghimbir pentru aromă
sare de mare pe un vârf de cuțit
Intr-un blender amestecați bine portocala, ulei (de măsline sau din semințe de in), ghimbir, usturoi și sare pana se omogenizează. Se amestecă toate ingredientele într-un castron mare și se toarnă sos.

O pastă de ierburi proaspete:
două fascicule de păpădii
o legătură de pătrunjel
o legătură de țelină
o legătură de ceapă verde
o jumătate de cana de semințe
Se amesteca totul intr-un blender, se adaugă sare după gust.

 

Sursa

Vineri, 09 mai 2014
Vizualizări: 5689

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
210
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
153
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
341
Cel mai vestit chirurg, profesorul Fiodor Grigorievici a avut aproape întotdeauna o greutate de aproximativ 65 de kilo...
327