Particulele fine din aer stau la baza creșterii ratei de deces în rândul cardiacilor
Particulele fine aeropurtate (PM2.5) stau la baza creșterii ratei de deces în rândul persoanelor cu afecțiuni cardiace, potrivit publicaței Comisie Europene, Science for Environment Policy. Publicația CE citează un nou studiu care evaluează, în premieră, simultan, efectele acestui tip de poluare în mai multe țări europene.
Înțelegerea noastră științifică actuală sugerează faptul că particulele mai mici de 2,5 microni ar putea fi responsabil pentru multe dintre efecte negative asupra sănătății persoanelor în vârstă și a celor care au au dezvoltat boli de inimă, pulmonare și diabet zaharat. Cu toate acestea, impactul asupra sănătății particulelor mai mari (PM 10) sunt mai puțin clare.
În cadrul proiectului MED-Particle 1, autorii au studiat efectele pe termen scurt ale PM 2,5 și particulele între 2,5 și 10 pm în orașele din bazinul Mării Mediterane. În studiu au fost incluse șapte orașe din Italia, două din Grecia, două din Spania și unul din Franța
Trei dintre orașele italiene au fost de mici dimensiuni, așa că s-au numărat împreună ca o singură regiune. Pentru fiecare regiune sau oraș, cercetatorii au colectat date privind nivelurile de poluare de zi cu zi și pe cel al deceselor înregistate zilnic din cauza condițiilor mai sus amintite. Ei au estimat apoi efectele creșteri nivelului de particule în raport cu numărul de decese.
Rezultatele lor au indicat că decesele cauzate de diabetul zaharat au crescut cu peste 1%, ca urmare creșterii timp de două zile a PM 2,5 de 10 micrograme per metru cub – echivalentul a 40% din limita legală europeană pentru concentrația medie anuală a pulberilor în suspensie (25 micrograme per metru cub), care va intra în vigoare în 2015″, se arată în studiul citat.
După o perioadă de șase zile de creșteri ale nivelului de particule fine, decesele cauzate de bolile de inimă și de infecțiile tractului respirator inferior, a crescut, de asemenea, cu mai mult de 1%, în timp ce decesele cauzate de boli pulmonare, inclusiv bronșită și emfizem a crescut cu 2,5%.