ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pascaru: Tăierea copacilor seculari distruge ecosistemul

Vicepreședintele organizației EcoDava, Nicolae Pascaru, trage un semnal de alarmă privind ritmul accelerat al defrișărilor din Republica Moldova și solicită instituirea unui moratoriu de 10 ani asupra tăierii pădurilor.

Acesta susține că, deși au fost aplicate sancțiuni pentru tăieri ilegale, fenomenul continuă să scape de sub control, fiind agravat de corupția din sistem.

„Am intervenit de mai multe ori la Moldsilva, la Ministerul Mediului și la comisia parlamentară pentru a introduce un moratoriu de minimum 10 ani. Deși s-au aplicat amenzi, defrișările continuă, iar uneori este greu de stabilit dacă acestea sunt legale sau nu. Atât la nivel de pădurar, cât și la nivel de inspecție există acte de corupție care permit tăierea și comercializarea ilegală a masei lemnoase,” a declarat Nicolae Pascaru.

Potrivit acestuia, creșterea prețului la gaz a determinat mulți oameni să folosească lemne pentru încălzire, ceea ce a dus la exploatarea excesivă a pădurilor. Deși sunt plantați puieți, mulți dintre aceștia sunt distruși de animale sălbatice, ceea ce afectează procesul natural de regenerare a pădurilor.

„Tăierea copacilor seculari afectează grav ecosistemul. Acești arbori au un rol esențial în menținerea umidității solului, iar defrișările necontrolate pot agrava schimbările climatice și perioadele de secetă. Pădurea are capacitatea de a se reînnoi de la sine, însă pentru asta trebuie să i se ofere timp,” a subliniat Pascaru.

Acesta a atras atenția și asupra practicii tăierilor de igienizare, care sunt uneori folosite drept pretext pentru a exploata și copaci sănătoși, aceștia fiind ulterior folosiți în industria mobilei sau ca material de foc.

EcoDava salută implicarea altor organizații ecologice în lupta împotriva defrișărilor ilegale și face apel la autorități să intensifice controalele și să adopte măsuri concrete pentru protejarea pădurilor.

„Noi apreciem acțiunile civice ale celor care ne susțin și cerem instituirea unui moratoriu pentru 10 ani asupra tăierilor de păduri. Trebuie să înțelegem că distrugerea pădurilor contribuie direct la schimbările climatice și la secetele severe cu care ne confruntăm,” a concluzionat Nicolae Pascaru.

Reamintim că recent ”Democrația acasă”, a atras atenția asupra mai multor defrișări a stejarilor seculari din Ocolul Silvic Căpriana.

În acest context, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului (IPM) a venit cu clarificări privind situația din Ocolul SilvicCăpriana. Ecologiştii afirmă că intervențiile silvice din această pădure sînt realizate conform legislației și în interesul siguranței publice.


„Constatările specialiștilor au arătat că arborele considerat „secular” a fost extras din cauza gradului avansat de uscare, acesta reprezentînd un pericol iminent pentru trecători. Totodată, lucrările silvotehnice desfășurate în zonă au fost realizate în strictă conformitate cu legislația de mediu și în baza tuturor actelor permisive eliberate, cu participarea Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Agenției „Moldsilva” și Agenției de Mediu, asigurîndu-se că echilibrul ecologic și normele silvice nu sînt afectate”, explică IPM.

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 12 martie 2025 9:49
Vizualizări: 436

Citiţi de asemenea

Mirosul de mușețel, infuzia de frunze de nuc, masca din mac măcinat — în cultura tradițională, îngrijirea corpului era o...
183
Cu mult înaintea calendarelor, GPS-ului și prognozelor meteo, oamenii priveau cerul. În desenele stelare vedeau timpul s...
143
Această poveste continuă reportajul video despre Evgheni – un bărbat nevăzător care și-a construit singur domeniul famil...
173
Fluier de stuf, claxon din scoarță, zornăitor din coajă de nucă — nu sunt doar jucării folclorice. Sunt exemple despre c...
266