ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pasta de dinți – cât de inofensivă este?
 

Pasta de dinti, chiar daca (intr-o forma sau alta) a fost folosita de omenire inca din timpul grecilor antici, formula (asa cum o stim noi) nu a devenit populara decat pana la primul razboi mondial. De indata ce companiile au inceput procesul de fabricare a pastei de dinti, oamenii au inceput sa achizitioneze amestecul magic - un produs garantat in a produce dinti stralucitori! Dintii albi erau la moda dupa ce primul razboi mondial s-a incheiat, iar pasta de dinti a devenit rapid un produs fara de care majoritatea oamenilor pur si simplu nu puteau trai.

Pasta de dinti este un element pe care aproape toata lumea il foloseste astazi, insa ce face ca acest preparat sa fie atat de special? Fie ca te speli pe dinti o data sau de trei pe zi, sunt sansele mari ca nu v-ati acordat timpul de a citi lista de ingrediente; unii cred ca ingredientele continute intr-un pachet standard de pasta de dinti sunt esentiale - altii cred ca apa poate fi la fel de eficace. In final, exista un motiv bun de ce pe majoritatea pachetelor de pasta de dinti se avertizeaza: "A nu se ingera!"

Deci, ce contine pasta de dinti?

Formaldehida

Aceasta este acelasi ingredient fara de care antreprenorii de pompe funebre nu pot trai, poate fi gasit in interiorul tubului de pasta de dinti. Formaldehida omoara toate acele bacterii mici care urca pe dinti dupa ce manancam sau dormim. In cazul in care o cantitate mare de formaldehida este ingerata accidental, rezultatul ar putea fi fatal. Ingestia severa de formaldehida rezulta in icter, leziuni renale, leziuni hepatice si eventual moarte.

Detergent

Spuma, spuma, ce curatenie! Ce ar fi pasta de dinti fara acel sentiment satisfacator produs de spuma? Producatorii utilizeaza detergenti pe baza regulata, pentru a potoli setea maselor care prefera pasta de dinti topita. In timp ce spuma poate fi distractiva, trebuie sa fim atenti la ingerarea accidentala a unei cantitati mari de spuma - detergentul inghitit poate provoca arsuri ale tractului digestiv.

Alge

Elastice si unsuroase, algele marine sustin structura pastei de dinti. Fara alge, pasta de dinti s-ar dezintegra! Vestea buna este ca algele marine nu sunt toxice. De fapt, algele marine au o serie de beneficii nutritionale, desi uneori, o vizita la un bar de sushi poate fi o modalitate mai buna de a obtine aceste beneficii.

Ulei de menta

Mentolat, Mentolat, Mentolat! O respiratie proaspata poate fi pastrata proaspata, doar cu ajutorul uleiului de menta! In timp ce traiti o senzatie racoritoare atunci cand va spalati pe dinti folosind pasta de dinti, uleiul de menta poate provoca un puls lent, arsuri la stomac, si tremurul muscular daca este ingerat.

Parafina

La fel de unsuroasa ca produsul petrolier din care este derivata, parafina contribuie la consistenta moale a pastei de dinti. Dupa cum s-ar putea imagina, parafina nu a fost menita consumului alimentar. Daca se intampla sa inghiti acest ingredient, te poti trezi cu dureri abdominale, greata, varsaturi, constipatie severa.

Glicerina glicol

Nu ati auzit de acest ingredient inainte? Glicolul glicerina, se adauga la pasta de dinti pentru a preveni uscarea pastei de dinti - este, de asemenea, gasit in antigel. Chiar daca glicerina nu este toxica, acest aditiv poate provoca greata daca este inghitit.

Creta

Intradevar - creta. Datorita faptului ca creta este facuta din exoschelete, e destul de greu de indepartat ulterior de pe dintii dvs perfecti. Praful de creta poate cauza probleme pulmonare in caz de inhalare, prin intermediul pastei de dinti, iar inghitirea chiar si a unei cantitati mici ar putea cauza sangerare interna.

Dioxid de titan

Acesta este un alt ingredient comun in pasta de dinti, desi se gaseste de obicei in vopseaua alba. Atunci cand este adaugat in pasta de dinti, dioxidul de titan are acelasi efect pe dinti precum pe pereti - ii pastreaza frumosi si albi (pentru cateva ore, cel putin!). Ingerarea dioxidului de titan nu este toxica, dar nici nu este recomandat.

Zaharina

Ceva trebuie sa fie in stare sa combata gustul teribil de detergent! Zaharina este dulce, dar nu prea dulce - exact cum majoritatea oamenilor prefera pasta lor de dinti! Zaharina a fost un subiect fierbinte de dezbatere, inca din timpurile lui Theodore Roosevelt la Casa Alba. USDA a incercat sa interzica substanta in 1972, in ciuda acestui fapt este considerat un produs "sigur" pentru a fi ingerat astazi.

Mentol

Un ingredient ultim pentru a adauga o nota mentolata respiratiei tale. Fara mentol, pasta de dinti ar putea avea gust de creta, glicerina, parafina, detergent, dioxid de titan si alge marine! Mentolul este considerat sigur pentru ingerare, insa sorbind un ceai de menta este o idee mult mai buna decat de mestecat dintr-un tub de pasta de dinti. 

 

Sursa: desprecopii.com

ABONAȚI-VĂ
Luni, 08 decembrie 2014 16:11
Vizualizări: 2234

Citiţi de asemenea

În iunie 2020, în Naryan-Mar din permafrost s-a dezghețat o corabie antică cu o lungime de aproximativ 10 m. Despre fapt...
419
„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
524
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
430