Patruzeci de ani mai târziu toată Europa poate rămâne fără peşte
Patruzeci de ani mai târziu toată Europa poate rămâne fără peşte
Datorită efectuării numeroaselor studii ecologice, cercetătorii au descoperit că stocuri de peşte în Europa sunt ameninţate cu dispariţia. Şi mai precis, cam peste patruzeci de ani rezervoarele acvatice din Europa vor rămâne goale.
Este cunoscut faptul că Uniunea Europeană planifică să realizeze în 2012 o reformă costisitoare a politicii comune în domeniul pescuitului. Dar mulţi critici cred că ea, ca şi alte reforme, este sortită eşecului încă de la început. Motivul este unul: oficialii europeni se bazează pe opiniile politice, ci nu pe recomandările oamenilor de ştiinţă.
Beth OLeary de la Universitatea din York şi colegii ei au decis să analizeze tipul acordurilor care au fost încheiate între miniştrii europeni în ultimii 20 de ani referitoare la pescuit. Obiectul de analiză a devenit baza acestor contracte, şi anume, care au fost acestea - politice sau ştiinţifice.
În timpul analizei, s-a constatat că majoritatea acordurilor au fost încheiate în baza unor considerente politice, fapt care a condus la o reducere semnificativă a numărului de peşti în apele Europei.
De exemplu, în zonele de pescuit ale Spaniei, Portugaliei şi Golfului Biscaiya pescuitul merluciului (din specia merluccius) a depăşit cu 1100% nivelul, indicat de ecologiştii, în comparaţie cu acordul din1993. Deci, în practică, documentul nu a fost prea eficace, deoarece oficialii europeni au ignorat necesitatea de a impune un moratoriu privind capturarea anumitor specii de peşti.
În plus, merită să menţionăm că s-a creat o situaţie paradoxală. Şi anume, Uniunea Europeană cheltuieşte peste un miliard de dolari pentru cercetări care vizează conservarea resurselor de peşte. Reieşind din situaţia actuală, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că toţi banii au fost cheltuiţi în zadar şi stocurile de peşte în Europa după patruzeci de ani pur şi simplu pot dispărea.
Sursa: sbio.info