ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pentru a supraviețui, locuitorii Pămîntului vor trebui să devină vegetarieni

Un studiu elaborat de savanții Institutului Internațional de Management al Resurselor Acvatice (IWMI) a arătat că pentru păstrarea unei cantități suficiente de apă potabilă în lume oamenii vor trebui să-și schimbe preferințele alimentare.

În prezent, pînă la 90 la sută din apa potabilă de pe planetă este folosită pentru necesitățile agriculturii. Totodată, pentru producția alimentelor vegetale este nevoie de o cantitate de apă de cinci ori mai mică decît pentru producerea cărnii și produselor din carne. În studiu este invocat un exemplu – pentru a obține un kg de grîu se folosesc peste o tonă și jumătate de apă, iar pentru un kg de carne de vită – în medie pînă la 10 tone de apă.

Savanții consideră că oamenii vor trebui să-și schimbe preferințele – să mănînce mai puțină carne și mei multe legume, fapt ce va ajuta la păstrarea rezervelor de apă. Resursele existente pentru asigurarea fiecărui locuitor al planetei cu alimente vor fi suficiente pentru 20 de ani, însă trebuie de căutat deja acum alte metode de producție a alimentelor.

Peste 20 de ani, cantitatea de apă necesară pentru producție alimentelor va crește cu o pătrime. Multe țări ce se dezvoltă rapid nu-și vor putea dobîndi apa fără un impact devastator asupra ecosistemelor.

În opinia cercetătorilor, lumea s-ar putea hrăni, utilizînd o combinație a metodelor tradiționale și tehnologice de păstrare a resurselor acvatice. Îmbunătățirea metodelor de semănare, utilizarea semințelor rezistente la secetă, o irigare mai precisă ar putea reduce consumul de apă și spori roada. Savanții consideră, de asemenea, că țările ce dispun de rezerve mici de apă trebuie să importe cerealele din regiunile ce nu se confruntă cu deficitul de apă.

O altă variantă este utilizarea pe larg de către fermieri a apelor reziduale din orașe pentru irigare. Potrivit unor estimări, deja în prezent, pînă la 10% din alimente sînt produse în baza apei procesate. „În viitor, utilizarea apelor reziduale ar putea deveni o necesitate”, se arată în studiu. În prezent 840 de milioane de oameni în lume se confruntă cu deficitul de alimente. Se așteaptă că în următorii 20 de ani, populația Pămîntului va crește cu încă 2 miliarde de oameni.

 

Sursa: vita.org.ru

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
63
Atunci când procesul de producție este organizat corespunzător, fiind bazat pe echipamente și materii prime de calitate,...
37
Viața este plină de sens, chiar dacă poate părea dintr-o parte incompletă.- Doi chinezi în ultimii 12 ani sădesc copaci ...
113
O femeie care coace pîine fără drojdie mai mult de doi ani, a împărtășit rețeta pentru maia cu mulți prieteni și cunoști...
292