ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Peştera „Еmil Racoviţă” — o minune a naturii



Peştera „Еmil Racoviţă” - o minune a naturii

 

 

Republica Moldova nu dispune de o suprafaţă foarte mare, în schimb ea este bogată în peisaje unice, monumente ale naturii de importanţă internaţională, locuri foarte pitoreşti, cu natură virgină. Peștera carstică „Emil Racoviţă” este situată nu departe de comuna Criva, raionul Briceni, satul de extremitate vestică a Moldovei, așezat la hotarul a trei țări: Moldova, Ucraina și România.

Peştera „Еmil Racoviţă” ocupă locul trei ca mărime în Europa şi locul şapte în lume printre peşterile de ghips. Peştera a fost descoperită în anul 1959, iar în 1977, aici au început cercetările ştiinţifice. În prezent au fost cartografiate 90 km de labirinturi şi tuneluri ale peşterii, care este situată în 3-4 nivele. În unele locuri tunelurile se lărgesc, creîndu-se săli spaţioase. Printre cele mai deosebite se numără „Sala celor 100 de metri”, „Sala de aşteptare”, „Soborul”. Lungimea lor atinge 60-100 m², lăţimea variază de la 30 pînă la 40 m, iar înălţimea atinge pînă la 11 m. Tavanurile sînt susţinute de coloane impresionante. În cavernele carstice au fost descoperite mai mult de 20 de lacuri cele mai mari dintre care sînt „Lacul dacilor” şi „Lacul verde”. Ele au 8-15 m lungime, 5-10 m  înălţime şi 2 m adîncime. Apa lor este curată, cristalină, cu temperatura de 10-11°C. Lungimea peşterii este de 90200 m, temperatura aerului în interior nu depăşeşte 8—10 °C.

Aerul în cavernele carstice este ionizat. Această particularitate extraordinară împreună cu frumuseţea de poveste a sălilor, fac peştera extrem de atractivă pentru turişti.

 

 

Sursa: moldovenii.md

ABONAȚI-VĂ
Joi, 25 august 2011 17:30
Vizualizări: 10800

Citiţi de asemenea

Câștigă premii valoroase cu Cosmeplant! Participă la Tombola Națională din 1 mai până pe 30 iunie.Vara aceasta, Cosmepla...
204
În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
271
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
284
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
286