Pesticide — «bomba cu efect întârziat»
Pesticide - "bomba cu efect întârziat"
Pesticide (insecticide, erbicide, fungicide) - substanţe chimice utilizate pentru controlul buruienilor, insectelor şi rozătoarelor, pentru protecţia culturilor împotriva mucegaiului şi a ciupercilor. Ele ajută la creşterea productivităţii, îmbunătăţesc termenul de depozitare a plantelor, aspectul exterior al fructelor, legumelor şi cerealelor. Astăzi, se propune o selecţie de 5000 de tipuri de pesticide şi 700 de ingrediente chimice. Piaţa mondială a pesticidelor este estimată la aproximativ 30 miliarde dolari anual. Se foloseşte peste un milion de tone de pesticide, cu 60% din ele - în agricultură. Comparativ cu începutul anilor 40, când au fost folosite pentru prima dată pesticidele, utilizarea acestora în agricultură a crescut de zeci de ori, în timp ce pierderile recoltelor din cauza insectelor în ultimii 50 de ani s-au dublat. Aceste statistici pun sub îndoială "eficienţa" pesticidelor. Este interesant faptul că, utilizarea pesticidelor a dus la dezvoltarea a 650 de specii de dăunători, care sunt rezistenţi la unele din aceste otrăvuri.
La vederea unui pachet cu pesticide, primul lucru care atrage privirea, este un avertisment: "Periculos pentru viaţă!". Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an în lume sunt înregistrate aproape 2 milioane de otrăviri cu pesticide. În corpul uman, acestea nimeresc prin piele, tractus respirator sau tractus gastrointestinal la lucrul direct cu pesticide sau prin alimente. Ei sunt incluse nu numai în alimente de origine vegetală, dar şi în produsele lactate şi cele din carne, deoarece în organismele animalelor rămân pesticide, care au fost prezente în hrană pentru animale. Cu apele de zăpadă, de ploaie, apele subterane, aceste substanţe în cantităţi mari nimeresc în rezervoare de apă.
Anume pesticidele sunt cauza principală a "dezastrului liniştit" - astfel experţii ONU au caracterizat starea solurilor în Europa. Solul este cea mai valoroasă resursă agricolă, de care depinde productivitatea. Ideea utilizării substanţelor chimice a fost proclamată drept garant al obţinerii randamentelor ridicate. Cu toate acestea, potrivit experţilor, acest lucru nu numai că a redus calitatea alimentelor, ci, de asemenea, a condus la sărăcirea solului, care mai mult pe jumătate este format din organisme vii.
Multe pesticide sunt foarte stabile şi se răspândesc departe de punctul de utilizare. De exemplu, DDT-ul are capacitatea de a se acumula în toate organismele vii, şi chiar de a fi transmis prin laptele mamei. La mijlocul anului 1960 acest produs chimic a fost detectat în ficatul pinguinilor din Antarctica, e foarte departe de locurile unde a fost folosit. DDT este acum interzis în toate ţările dezvoltate. Cu toate acestea, el este relativ ieftin şi considerat în continuare ca un instrument bun în anumite situaţii, cum ar fi lupta împotriva ţânţarilor malariei.
Sursa: ecoZOOM.org