Pierderea biodiversităţii creşte riscul apariţiei focarelor de infecţii la oameni
Pierderea biodiversităţii creşte riscul apariţiei focarelor de infecţii la oameni
Oamenii de ştiinţă au descoperit că pierderea biodiversităţii într-o anumită regiune este însoţită cu creşterea numărului de animale, care sunt purtători de infecţii, periculoase pentru oameni. Despre acest fapt cercetătorii au raportat într-un articol publicat în revista Nature.
Autorii publicaţiei, sub conducerea lui Felicia Keesing de la Bard College din New York, au efectuat o analiză a zeci de lucrări ştiinţifice, apărute în ultimii 5 ani, şi au constatat că această relaţie poate fi urmărită la toate tipurile de ecosisteme.
Forţa motrice a creşterii purtătorilor de infecţii în ecosisteme, este cauzată de reducerea populaţiilor de specii care au un sistem imunitar bun, dar se înmulţesc încet. Aceste specii servesc ca un tampon, protejând ecosistemul împotriva răspândirii viruşilor, bacteriilor sau microorganismelor.
Animalele, care nu posedă un nivel înalt de imunitate, dar se înmulţesc rapid, încep să domine în ecosistem, ceea ce le face purtători ai unor boli.
Numărul de animale - purtători şi răspânditori de infecţie, creşte cu scăderea diversităţii biologice, fapt, care măreşte riscul de transmitere a bolilor la om.
Totodată, oamenii de ştiinţă au costatat că marea diversitate biologică are un dezavantaj: cu cât mai multe specii de diferite animale conţine un ecosistem, cu atât este mai mare, din cauza mutaţiilor, probabilitatea apariţiei noului tip de viruşi.
"Biodiversitatea poate fi o sursă de boli noi, dar odată ce boala apare în natură, biodiversitatea limitează răspândirea ei. Astfel, conservarea zonelor de natură pură şi contactul minim cu ea, mai ales în acele regiuni, în care este dezvoltată creşterea animalelor sau piscicultura, poate evita răspândirea bolilor, "- a declarat Keesing.
Sursa cu link pe www.rian.ru