Pietre Carnac
Pietrele Carnac, indică denumirea convenţională a celor mai mari concentrații din lume ale structurilor megalitice din jurul satului francez Carnac, în Bretagne. Complexul include alei de menhire, dolmene, movile şi menhire separate - mai mult de 3.000 de megalitici preistorici sculptaţi din rocile locale și ridicate de oamenii pre-celtici din Bretania. Bretania are legendele sale din ciclul Regelui Arthur, în conformitate cu care magicianul Merlin, odată a transformat legiunea romană în rânduri de pietre. Potrivit versiunii creștine, Papa Cornelius a transformat în pietre, soldaţii păgâni care îl urmăreau.
Pietrele Carnac, în mare parte se află pe teritoriul comunii franceze Carnac, o mică parte din ele este situată la est, în comuna La Trinité-sur-Mer.
Instalarea pietrelor se referă la una dintre perioadele neoliticului, probabil la anii 3300 în. H., deşi unele clădiri pot fi datate cu aproximativ 4500 în. H.
În secolul trecut, multe structuri de piatră au fost neglijate. Există dovezi că dolmenele au fost folosite ca ţarcuri pentru animale domestice, cotețe de păsări și chiar cuptoare. Mai frecvent, pietrele au fost demontate pentru a curăţa drumul sau servi ca materiale de construcție.
Problemele de gestionare a teritoriului cu monumente arheologice rămân un subiect de dezbatere.
Sursa: ru.advisor.travel