Pînă în 2030 parcul din Sidney va acoperi pînă la 10% din necesitățile de apă din contul reciclării apelor pluviale
Parcul de la Sidney de reciclare a apelor (Park Water Re-Use-Project) este un mix din proiectare, știință și ecologie, precum și un produs comun al arhitecților de la Turf Design Studio&Environmental Partnership, echipele ecologilor Alluvium și Dragonfly Environmental și studioului de artă Turpin+Crawford.
Proiectul a fost decorat de către muzeul de științe aplicate și proiectare drept cel mai inovativ și modern proiect privind durabilitatea dezvoltării țării. în opinia directorului muzeului Dolla Merilliz, importanța socială a proiectului este incontestabilă. El subliniază importanța unor aspecte moderne ca dezvoltarea durabilă și inovațiile sociale, precum și importanța stării resurselor naturale. Proiectul este social orientat și demonstrează implicarea activă a proiectanților australieni în soluționarea problemelor „lumii reale” – planificarea viitoarelor
orașe și mediului urban, în funcție de responsabilitatea socială și destinație.
Directorul proiectului Mike Horn consideră că „crearea terenului cu infrastructură naturală și socială pe teritoriul unei vechi gunoiști industriale din Sidney denotă succesul colaborării și al proiectului.
Prin intermediul circulației naturale, apele reziduale se curăță de impurități și devin bune pentru utilizarea secundară pentru irigarea teritoriului parcului de 44 de hectare. Circa 850 de litri de ape reziduale din bazinul de drenaj de la Newtown ajung pe terenurile înmlăștinite de bio-filtrare și circulă pe teritoriul parcului. Proiectul a devenit cel mai mare proiect de colectare a apelor reziduale în oraș și s-a ar putea apropia în 2030 de sarcina trasată privind dezvoltarea durabilă a orașului Sidney – reducerea impurităților în apele pluviale și să acopere 10% din consumul ape din contul utilizării rezervoarelor locale de ape reziduale și utilizarea repetată a apelor.
La moment, proiectul este cel mai mare proiect de protecție a mediului ambiant din Sidney. Costul lui constituie $ 11.2 milioane. Proiectul a fost implementat din aprilie 2013 pînă în 2015, cu sprijinul guvernului Australiei, prin executarea programelor naționale privind epurarea și demineralizarea apelor. Este o parte componentă a planului de dezvoltare durabilă a orașului pînă în 2030, scopul căruia este acoperirea în proporție de 10% a consumului de apă și utilizarea ei repetată în parc. Unificarea teritoriului cu mediului natural și zona de recreație va deveni o noutate prețioasă pentru parc și oraș.
Istoria parcului din Sidney
Pe parcursul secolelor XIX și XX, teritoriul parcului constituia o mină de lut. Acest fapt a condus la apariția în apropiere a numeroaselor uzine de cărămidă, ceramică și olane, deoarece producția cărămiziii a devenit o ramură industrială importantă pentru regiune. Bedford Brickworks a fost fondat la Sidney în 1883. Apoi a fost preluată de Austral Brick Company în 1933 și și-a continuat activitatea pînă în 1970. De la finele anilor 40 pînă în anii 80, carierele erau utilizate ca gunoiști. Regiunea era pustie și nu avea nimic în comun cu oaza înfloritoare de astăzi.
Contemplarea proceselor naturale implică un dialog cu mediul ambiant; aceasta este deosebirea principială a parcului Water Re-Use Project de parcurile obișnuite. Fiecare dintre vizitatori face cunoștință cu teritoriul renăscut și deschide ceva noi, uneori amuzant sau captivant, ce povestește despre păstrarea, circulația și purificarea resurselor acvatice.
Sursa: green-city.su