Pînă la Ziua Judecăţii de Apoi după versiunea americana au rămas doar 5 minute

/ Vizionări: 2882

Pînă la Ziua Judecăţii de Apoi după versiunea americana au rămas doar 5 minute

Minutarul ceasului Judecăţii de Apoi care se află la Universitatea din Chicago, SUA, s-a apropiat cu un minut de miezul nopţii, relatează Associated Press. Preşedintele comunităţii ştiinţifice care se ocupă cu ameninţările globale, Alison Macfarlane a declarat reporterilor că pînă la miezul nopţii, au rămas doar 5 minute.

Depozit de seminţe pentru Ziua de apoi
Depozit de seminţe pentru Ziua de apoi

Motivul pentru deplasarea cu un minut înainte a fost situaţia tensionată din Orientul Mijlociu. Experţii tot mai frecvent vorbesc despre un posibil război împotriva Iranului, iar anterior a fost semnalat faptul că Statele Unite şi Israelul ar putea încheia o alianţă împotriva Teheranului. Mai mulți politologi susţin că escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu poate fi benefică pentru Rusia, deoarece războiul împotriva Iranului va ridica preţurile la petrol. În data de 10 ianuarie s-a anunțat că reuniunea miniştrilor de externe din ţările UE cu privire la interdicţia exporturilor de petrol iranian va avea loc cu o săptămână mai înainte, în decada a treia a lui ianuarie.

Pornit în 1947 ceasul Judecăţii de Apoi a fost iniţial proiectat pentru a reflecta tensiunea generală cauzată de confruntarea nucleară între URSS şi Statele Unite ale Americii. După construcție el mai mult se aseamănă cu un barometru decît cu un ceas.

Cel mai aproape de miezul nopţii (adică de o catastrofă globală) , ceasul a fost în 1953 – cînd superputerile au descoperit arma termonucleară, iar Franţa şi Marea Britanie s-au alăturat "clubului nuclear", acele ceasornicului s-au oprit cu două minute înainte de miezul nopții. Cea mai mare ușurare lumea a simţit-o în 1991, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice şi semnarea unor acorduri privind reducerea arsenalelor. În acel moment, acul ceasornicului s-a îndepărtat de miezul nopţii cu 17 minute.

Odată cu debutul secolului al XXI-lea Ceasul Judecății de Apoi a început să ia în considerare nu numai înrăutăţirea situaţiei nucleare, dar și situaţia militară, schimbările climatice şi alte provocări.

 

 

Sursa: moldovenii.md