ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pinguinii numără bătăile aripilor înainte de a ieşi la suprafaţa apei




 

 

Pentru pinguini, în procesul de vînătoare, un rol major joacă nu timpul cufundării în apă, ci activitatea muşchilor, mai precis, intensitatea activităţii musculare. Datorită cercetărilor, a devenit cunoscut faptul că aceste păsări pot fi sub apă nu mai mult decît timpul în care ei pot face aproximativ 240 de bătăi de aripi şi numai după această perioadă de timp, ei încep să urce la suprafaţă.

Pînă în prezent, nu este un secret că pinguinii vînează sub apă. La aflarea sub apă le ajută o mulţime de caracteristici fiziologice care au fost dezvoltate în timpul procesului de evoluţie. Reieşind din acest motiv, ei sunt capabili să se afle sub apă un timp destul de îndelungat. Dar oamenii de ştiinţă au fost mult timp interesaţi de următoarea întrebare: cum pinguinii ştiu cînd este momentul să se ridice la suprafaţă?

Zoologii japonezi în comun cu savanţii din SUA au concluzionat că păsările simt bătaia aripilor şi la un anumit număr încep să apară. În cursul cercetărilor efectuate, savanţii au examinat mai mult de 15 mii de fapte din vînătoarea pinguinilor. În plus, ei au efectuat supravegherea a 10 pinguini regali, luînd în seamă comportamentul lor sub apă.

În baza analizei rezultatelor, zoologii au constatat că durata medie a aflării păsărilor sub apă a constituit aproximativ 6 minute, după care ei începeau să urce la suprafaţă. În acest timp ei făceau aproximativ 240 de bătăi de aripi.

Oxigenul, de care dispun pinguinii în timpul aflării sub apă, se foloseşte pentru a menţine activitatea muşchilor de aripi. Oamenii de ştiinţă au sugerat că, după un anumit număr de bătăi de aripi, se declanşează un mecanism intern care produce un semnal că este timpul pentru a urca la suprafaţă. Dar cum anume se produce această legătură, savanţii încă nu pot spune. Anume acest lucru ei au de gînd să afle în curînd.

 

Autor: Alexandr Smolii 

 

 

Sursa: sbio.info

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 12 decembrie 2011 12:31
Vizualizări: 1721

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
0
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
68
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
64
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
154