ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Plantăm fagul! Nucile de fag sînt comestibile şi gustoase

Următoarea colecţie, de are ne-am ocupat această iarnă sînt copacii de fag, despre care dorim să vă povestim.

Denumirea latină a fost preluată di latină, unde cuvîntul ”fagus” provine de la grecul „fagein”, ce înseamnă a consuma, deoarece nucile de fag sînt comestibile şi gustoase.

Fagul este un copac foios cu înălţimea de 20-50 de metri. Aceşti copaci sînt răspîndiţi în Europa, Asia Mică, în Caucaz, în Iranul de Nord, precum şi în regiunile muntoase ale Chinei, Vietnamul de Nord şi în America de Nord, inclusiv munţii din America Centrală. Familia fagilor este mică şi constă din 10-13 specii. Totuşi, aceste plante au o importanţă economică enormă.

Lemnul de fag este folosit atît în construcţii, cînt petru fabricarea pieselor pentru mobilier. Mobila din fag este mai ieftină decît cea din stejar, dar nu cedează după frumuseţe şi fiabilitate. Lemnul din fag mai este utilizat şi pentru fabricarea mînerelor pentru arme, berea „Budweiser” este ilustrată doar în căzi din fag. Totodată, lemnul de fag este preţuit în calitate de combustibil deoarece se taie bine şi poate menţine focul un timp îndelungat.

Capacitatea de fragmentare a buştenilor de fag este fenomenală: dacă cuptoarele noastre sînt prevăzute pentru lemne din mesteacăn cu lungimea de 50-60 cm, atunci în Europa de Vest, unde se face focul preponderent cu lemne de fag, lungimea buştenilor ajunge la 1,2 metri! Multe caşcavaluri europene şi şuncă sînt afumate cu rumeguş de fag. Iar creozotul cu care sînt îmbibate traversele contra putregaiului a fost obţinut pentru prima dată anume din gudronul de fag. Mirosul lui este cunoscut amatorilor de călătorii.

Nucile ce se coc pe fag sînt comestibile. Ele au fost folosite tradiţional în alimentaţie. În Caucaz, din ele se pregăteşte terci, iar în Europa se face făină, care se adaugă în pîine, supe, tocăniţe. Frunzele de fag sînt folosite nu doar în medicina tradţională, dar şi pot fi consumate în salată. Singurul dezavantaj este că frunzele pot fi consumate crude doar cînd sînt foarte tinere, iar sezonul de colectare este foarte scurt.

Fagul este utilizat în construcţile verzi, inclusiv pentru gardurile vii. Există o mulţime de specii decorative, forme. În fiecare parc din Europa veţi găsi cel puţin un fag purpuriu sau plîngător …

Citiţi de asemenea

Evenimentul va fi organizat de Fundația pentru Dezvoltare Ecologică ECODAVA în rezervația „Orheiul Vechi”, în cadrul tur...
113
Una dintre cele mai vechi iluzii optice din lume este sculptată în templul Airavatesvara, situat în statul Tamil Nadu.Se...
131
Pe lângă faptul că dracila este foarte apreciată pentru culoarea sa, iar în gastronomie pentru gustul acrișor pe care îl...
340
Bunătatea, bazată pe iubire, se caracterizează prin faptul că o persoană nu doar că nu încalcă drepturile altora și nu l...
322