Plantarea și îngrijirea viţei de vie
Uneori se întâmplă că în primăvara lăstarii tineri de viţă de vie suferă de înghețuri recurente. Ce factori sunt luaţi în considerare la plantarea viilor și îngrijirea tufelor mari, pentru a evita pierderile?
Locație pe teren
- Se recomandă plantarea viţei de vie în partea de sud , de est al clădirii, lângă gard.
- Vopsirea gardului într-o culoare închisă.
- Crearea "ecranelor" de film din partea de nord și de est al terenului.
- Evitarea plantării viţei de vie în curenţii de aer.
Spalier
Firul de jos se instalează la o înălțime de 1 metru deasupra solului sau viţa de vie este cultivată lângă un foișor (formare verticală).
Condiții de deschidere a tufei
Cu cât mai târziu deschideţi viţa de vie în primăvară, cu atât mai mare este șansa de a evita înghețurile de primăvară. Data deschiderii viţei de vie în primăvară depinde de metoda de acoperire pentru iarnă. La o acoperire a viței de vie cu film de tip tunel sau cu o pânză groasă de sintetică - la mijlocul lunii aprilie. La acoperirea tufelor cu ardezie - la sfârșitul lunii aprilie. Ardezia protejează viță de vie și solul de la soare în primăvară, vița de vie creşte în răcoare şi ochii ei se trezesc mai târziu în primăvară și încep să crească.
Tăierea și influența lăstarilor laterali
Toamna se face o tăiere lungă a viţei de vie, până la 12-15 ochi, lăsând pe fiecare loază câte 1-2 lăstari cu 3-4 ochi. Primii încep să crească ochii pe lăstarii laterali, întârziind înflorirea mugurilor pe loaza fructiferă cu 5-7 zile. În luna mai aceşti lăstari se elimină. La o tăiere lungă a mlădiţei primii se deschid ochii apăruţi la sfârşitul viţei de vie şi tot ei primii sunt afectaţi de îngheţuri, dacă acestea au loc. După încălzirea aerului şi solul, cu o hrănire intensă a tufei se înmuguresc alţi ochi pe vița de vie, fixată orizontal pe un spalier.
Păstrăm căldura
Există mai multe moduri de a conserva căldura în timpul zilei pentru a aplana diferența dintre temperaturi de zi și de noapte:
- Gazonarea solului în vie.
- Mulcirea solului sub tufe cu reziduuri vegetale, cu un film negru.
- Grămezi de piatră sau cărămidă sub piloni.
- Recipiente cu apă instalate în vie.
Adâncimea creşterii masei principale de rădăcini
Pe solurile nisipoase plantarea "călcâiul" răsadului trebuie să fie la o adâncime de 60 cm, pe lut - 35-40 cm. Efectuăm în mod regulat îndepărtarea rădăcinilor de suprafață sau plantăm tufe în pneuri, pentru a scăpa de rădăcini de suprafaţă sau de "rouă". Cu cât mai aproape sunt rădăcinile de suprafaţa solului, cu atât mai repede ele se încălzesc în primăvară și mai devreme ochii încep să crească pe viță de vie. Acest lucru înseamnă că există o amenințare pentru viţa de vie de a fi afectată de înghețurile de primăvară.
Observăm vremea, monitorizăm pronosticuri
Dacă pe timp de noapte bate vântul de nord, cerul este înstelat, aerul uscat, atunci există pericolul de îngheț. Ce să facem? În seara este de dorit să irigăm solul sub tufe, să instalăm recipiente cu apă în vie pe timp de noapte și să urmărim datele de termometru. Face să nu dormim o noapte pentru a salva via. Dacă, totuși, termometru începe să scadă sub 0 ° C, luaţi pulverizator și trataţi imediat vegetaţia verde de 2-3 ori cu apă, până la formarea crustei de gheață pe frunze. De îndată ce soarele răsare în dimineața, gheaţa se va topi, iar tufele vor fi salvate. Aceste tehnici vor ajuta la menținerea recoltei de struguri pe terenul dvs. în timpul înghețurilor de primăvară.
Autor: Serghei Pianov
Sursa: vashe-plodorodie.ru