Plasticul produs în ultimii 70 de ani poate îmbrăca întreaga suprafață a Terrei

/ Vizionări: 1706

Антропоцен — эпоха загрязнения планеты человеком

După cel de-al doilea război mondial oamenii au produs suficient plastic întcât pot acoperi întreaga suprafață a Pământului. Această capacitate, de a sufoca planeta în plastic este alarmantă, spun oamenii de științăși confirmă faptul că activitățile umane au acum un impact dăunător asupra vieții. Concluziile acestora, publicate în revista Anthropocene, demonstrează că nici o parte a planetei este nu este liberă de flagelul deșeurilor din plastic.

Pretutindeni găsim resturi de PET, pungi de supermarket, ambalaje de polistiren, compact discuri, filtre de țigară, nailon și alte materiale plastice. Unele sunt sub formă de granule microscopice, altele în forma originală.

SeaFood Project: mare, reciclare plastic și imprimare 3D (+Video)
SeaFood Project: mare, reciclare plastic și imprimare 3D (+Video)

„Rezultatele au venit ca o reală surpriză. Eram conștienți de faptul că oamenii au produs cantități crescute de diferite tipuri de plastic în ultimii 70 de ani, dar nu am avut nici o idee cât de departe au ajuns deșeurile acestora pe suprafața planetei. Acestea nu doar plutesc pe suprafața, dar au ajuns și pe fundul mărilor. Acesta este un semn clar că planeta noastră este într-o stare de sănătate precară”, a declarat coordonatorul principal al studiului, profesorul Jan Zalasiewicz, de la Universitatea Leicester.

Potrivit lucrării, în fiecare an sunt produse peste 300 de milioane de tone de plastic, echivalentul greutății totale a oameniilor de pe glob.

„Cantitatea totală de plastic produsă după al doilea război mondial este de aproximativ 5 miliarde de tone și este foarte probabil să ajungă la 30 de miliarde de la sfârșitul secolului. Impactul va fi colosal”, a adăugat Zalasiewicz.

 

Sursa: green-report.ro