Warning: getimagesize(/var/www/clients/client6/web15/web/web/pics/2010/11/fact_pilitsa08.jpg): failed to open stream: ��� ������ ����� ��� �������� in /var/www/clients/client6/web15/web/engine/View.php on line 171
Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile? Partea 2
ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile? Partea 2Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile? Partea 2

Partea 1

Varza acvatică


Varza acvatică. Această plantă are multe alte denumiri: salata acvatică, roza acvatică, pistia. Planta pluteşte la suprafaţa apei, are o rozetă de frunze catifelate şi este destinată creşterii în acvariu.

Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile
Dionia


Planta carnivoră dionia (Dionaea muscipula) din familia Droseraceae,  creşte în mlaştini şi se hrăneşte cu insecte, păianjeni şi moluşte. Una dintre cele mai rare specii de floră, capabile de miscări rapide.

Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile
Bromelia


Aceasta plantă erbace din regiunile tropicale ale Americii de unde Columbus în secolul al 15-lea a adus în Europa pe cel mai faimos reprezentant din familia de Bromelii - ananas.

Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile
Salcie


Bobul de polen de salcie a rămas între petalele de flori. Salcie, răchiţă, loază, cărei datorăm descoperirea acidului salicilic, conţinut în cantităţi mari într-unul din soiurile sale.

Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile
Nu-mă-uita


Seminţe de polen de nu-mă-uita nu sunt un alergen puternic şi, în plus, aceste granule sunt cele mai mici în dimensiuni printre toate celelalte - 0.0002 mm.

 

Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile


Această imagine - unul din etapele de lucru lui Martin Oeggerli imaginile: putem vedea uşor diferenta dintre imaginea, obţinută direct din matricea microscopului electronic şi versiunea sa colorată. Acest lucru ne vă permite să deschidem ochii la fapte, necunoscute până acum.

Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile

Ca şi orice purtător de informaţie de viaţă, polenul conţine la fel de multe ştiri ca şi televiziunea şi ziare. În genetică clasică de mult timp exista o opinie că cantitatea de polen, care nimereşte în floare, nu este importantă - de fapt, pentru a poleniza este nevoie de o un singur bob. În 1977,  V. Geodakian, studiind această problemă, a concluzionat că nu este aşa. De fapt, anume cantitatea de polen poartă informaţii ecologice despre situaţia din zonă. Dacă e mult polen, aceasta înseamnă, că floarea primitoare este în condiţii optime: centrul de habitat al soiului, alături sunt multe plante de sex masculin, condiţiile de creştere sunt bune. Dacă polenul este în cantităţi mici, aceasta spune floarei despre situaţia actuală nefavoarbilă. Prin urmare, flora înţeleaptă concluzionează că floarea creşte la periferia zonei şi are nevoie acută de cantităţi suplimentare de plante de sex masculin pentru reproducere. Raportul între sexe variază în direcţia  creşterii acestora - şi astfel atât timp, cât este necesar pentru a se acclimatiza cu un teritoriu, pe care cu timpul vor domina plante de sex feminin. De asemenea, a fost dovedit ştiinţific faptul că la flori, polenizate cu un număr mic de boabe de polen, creşte brusc diversitatea - astfel plantele se asigura împotriva dispariţiei, deoarece supravieţuieşte acela, care ştie cum să se adapteze - evoluţia de multe ori a dovedit acest fapt.

Pentru omul polenul şi derivatele lui au o influenţă asupra forţei de percepere şi, în general, intensifică capacităţile creierului şi  sistemului imunitar. Cu toate acestea, în afară de valoarea nutriţională, polenul are şi un interes ştiinţific. Investigând solul îngheţat cu polen şi sedimente din partea de jos a zonelor de coastă, oamenii de ştiinţă explorează flora epocilor geologice şi schimbările climatice istorice, ceea ce permite să se facă previziuni pentru viitor. Aceast lucru oferă  savanţilor oportunitatea de a afla mai multe despre flora şi habitatele sale în trecut. - de exemplu, ca sursă de polen, găsit în roci, sunt recunoscute mai multe specii de conifere. În plus, anomalii în structura boabelor de polen la diferite plante sunt studiate astăzi de către oamenii de ştiinţă ca un indicator al gradului de impactul activitatii umane asupra mediului.

 

 

Sursa cu linkuri pe discovery.amelito.com, www.micronaut.ch, www.tvoydoctor.com

Sâmbătă, 27 noiembrie 2010
Vizualizări: 4611

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Consilierul municipal din partea PSRM Vasile Chirtoca se pronunță pentru deschiderea grădinițelor și reluarea procesului...
44
Specialiştii susţin că pentru Moldova coeficientul de împădurire trebuie să nu fie mai mic de 25%, şi nu ca acum - 12,7%...
44
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldov...
44
Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
123