Poluarea aerului din interiorul clădirilor
“Poluarea aerului interior este al patrulea factor de risc, ca importanță, în scăderea speranței de viață, după alimentația nerațională, hipertensiune și fumat”, explică Ross Anderson, profesor de epidemiologie și sănătate publică la Universitatea din Londra, citat de AFP. Poluarea exterioară, prin particulele fine (PM) produse de industrie, trafic auto și încălzire, se află doar pe poziția a noua în clasamentul cauzelor deceselor înregistrate în 2010 la scară mondială în cadrul proiectului ‘Global burden of disease’ (GBD, sub egida OMS).
‘Poluarea interioară este provocată în principal de folosirea menajeră a combustibililor solizi’, mai ales a lemnului și cărbunilor, a adăugat profesorul Anderson la o conferință organizată săptămâna trecută la Paris de Uniunea internațională împotriva tuberculozei și bolilor respiratorii.
Aproape trei miliarde de persoane, îndeosebi din țările sărace, folosesc combustibili solizi pentru a găti, folosind instalații rudimentare, amintește Uniunea internațională împotriva tuberculozei și bolilor respiratorii, organizație creată în 1920 pentru a lupta împotriva TBC. Instalațiile de gătit și încălzit improvizate emit particule fine, monoxid de carbon — gaz foarte toxic pentru om — și alți poluanți în cantități de ‘până la o sută de ori mai mari decât limitele recomandate de OMS’, arată Uniunea.
OMS apreciază că circa două milioane de oameni mor anual din cauza sistemelor de încălzire și gătit, dintre care un milion în urma unei boli pulmonare obstructive, majoritatea victimelor fiind femei.
Cercetările au demonstrat că există trei tipuri de boli respiratorii ‘puternic legate’ de fumul produs de combustibilii solizi: infecțiile acute ale căilor respiratorii la copii, bronhopneumopatia cronică obstructivă și cancerul de plămâni la femeile expuse fumului produs de arderea cărbunilor. Aproape jumătate dintre decesele înregistrate la copiii sub cinci ani de infecții respiratorii acute sunt cauzate de poluarea aerului interior.
Nu există însă o rețetă miraculoasă pentru curățarea aerului interior poluat de fumul rezultat din arderea combustibililor solizi, afirmă profesorul Anderson. ‘Nu este ca țigara la care se poate renunța, pentru că oamenii trebuie să gătească. Procesul se va desfășura în etape și va cuprinde dezvoltarea unor tehnici mai eficiente de gătit, de îmbunătățire a habitatului și de ventilare interioară’, a adăugat el.
Alianța globală pentru instalații de gătit ecologice, co-fondată de OMS, intenționează să echipeze 100 milioane de gospodării până în 2020 cu mașini de gătit ‘curate’. Organizația nu propune însă o singură soluție de ‘mașină de gătit ecologică’ tuturor țărilor sărace, ci mai multe tehnologii, adaptate culturilor din diferite regiuni ale globului.