Poluarea aerului pe Planeta noastră

/ Vizionări: 6024

Poluarea aerului pe Planeta noastră

 

Poluarea aerului pe Planeta noastră

Hong Kong s-a săturat de smog. Interdicția privind cel mai poluant transport
Hong Kong s-a săturat de smog. Interdicția privind cel mai poluant transport

Cercetatorii Aaron Van Donkelar şi Martin Randall de la Universitatea Dalhousie, Canada, folosind datele de la doi sateliţi NASA, au făcut o hartă a poluării aerului pe Planeta noastră.

Ca urmare a prelucrării pe calculator a datelor, obţinute din spaţiu, a fost posibil să se obţină informaţii cu privire la conţinutul substanţelor de pulberi în suspensie cu diametrul de 2,5 microni sau mai puţin în atmosfera Pământului. Aceste informaţii au fost utilizate pentru întocmirea hărţii de mai sus.

Particulele de praf cu un diametru de 2,5 microni sau mai puţin reprezintă un pericol grav pentru sănătatea umană, datorită faptului că acestea pătrund adânc în plămâni şi provoacă unele boli, precum astm, bronşita şi multe alte boli periculoase. Doar în SUA, particulele în suspensie de această dimensiune cauzează moartea  până la 60000 de oameni pe an.

În Kabul, poluarea aerului ucide mai mulţi oameni decît războiul
În Kabul, poluarea aerului ucide mai mulţi oameni decît războiul

Pe hartă se arată, în mod clar,  că nivelul ridicat de solide în suspensie este observat în aerul unui număr de ţări industrializate, precum şi ţări în curs de dezvoltare (în special, China şi India. Centralele electrice pe cărbune şi numeroase uzine din aceste ţări sunt o sursă de venit în atmosferă a cantităţii mare de sulfat şi funingine). Transportul auto urban, de asemenea, este o sursă de pulberi în suspensie în atmosferă. Moscova pe această hartă "luminează" ca un punct galben. Conţinutul ridicat de solide în suspensie în cerul asupra deşertului Sahara, probabil, este cauzat de furtuni de praf.

Dacă vom compara acestă hartă cu o hartă de densitate a populaţiei de pe Pământ, se dovedeşte că, 80% din populatia lumii respiră cu aerul poluat (nivelul acceptabil, recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 10 micrograme pe metru cub de aer).

 

 

Sursa