ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Poporul care nu cunoaște bolile

Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor acestei văi este de 110-120 de ani. Ei aproape niciodată nu se îmbolnăvesc și arată tânăr. Asta înseamnă că există un anumit stil de viață apropiat de ideal, când oamenii se simt sănătoși, fericiți, nu îmbătrânesc, așa cum se întâmplă în alte țări, deja la vârsta de 40-50 de ani. Este interesant că locuitorii văii Hunza, spre deosebire de popoarele vecine, seamănă foarte mult cu europenii.

Hunzii se scaldă în apa înghețată chiar și la temperaturi de -15 grade Celsius, joacă jocuri active până la vârsta de 100 de ani, femeile de 40 de ani arată ca niște fete, la 60 de ani își păstrează suplețea și eleganța corpului, iar la 65 de ani încă nasc copii. Vara se hrănesc cu fructe și legume crude, iarna - cu caise uscate la soare și semințe încolțite, brânză de oaie.

Mai este un lucru interesant: locuitorii au o perioadă în care fructele nu au încă copt - este numită "primăvara înfometată" și durează între două și patru luni. În aceste luni, aproape nu mănâncă nimic și beau o dată pe zi un amestec din caise uscate. Această dietă este respectată cu strictețe și ridică în slăvi.

În cartea "Hunzii - poporul care nu cunoaște bolile", R. Bircher subliniază următoarele avantaje foarte importante ale modelului lor alimentar:

- în primul rând, este vegetarian;

- o mare cantitate de produse crude;

- în dieta zilnică predomină legumele și fructele;

- produsele sunt naturale, fără niciun fel de chimicale și sunt preparate păstrând toate substanțele nutritive biologice;

- alcoolul și dulciurile sunt consumate foarte rar;

- consum moderat de sare; produse cultivate doar în propria lor țară;

- perioade regulate de post.

Trebuie să adăugăm și alte factori care contribuie la o viață lungă și sănătoasă. Dar modul de alimentație are, fără îndoială, un rol foarte important și decisiv aici.

În anul 1963, o expediție medicală franceză a vizitat Hunza. În urma recensământului populației efectuat de aceasta, s-a constatat că durata medie de viață a hunzakutilor este de 120 de ani, ceea ce este de două ori mai mare decât această cifră în rândul europenilor. În august 1977, la Paris, la un congres internațional de cancerologie, s-a făcut următoarea declarație: "Conform datelor geocancerologiei (știința despre studiul bolilor canceroase în diferite regiuni ale lumii), lipsa completă de boli canceroase se întâlnește doar în rândul poporului hunza".

În aprilie 1984, un ziar din Hong Kong a raportat un alt caz uimitor. Unul dintre hunzakuti, pe nume Said Abdul Mobut, care a ajuns la aeroportul londonez Heathrow, a încurcat angajații serviciului de imigrare atunci când le-a prezentat pașaportul. Conform documentului, hunzakutul s-a născut în 1823 și a împlinit 160 de ani. Mullacul care l-a însoțit pe Mobud a remarcat că acesta este considerat sfânt în țara Hunza, renumită pentru longevitatea locuitorilor săi. Mobut are o sănătate excelentă și o minte sănătoasă. El își amintește bine evenimentele începând cu anul 1850.

Locuitorii spun simplu despre secretul longevității lor: fii vegetarian, muncește întotdeauna și fizic, mișcă-te mereu și nu-ți schimba ritmul de viață, atunci vei trăi până la 120-150 de ani.

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 24 aprilie 2024 9:00
Vizualizări: 199

Citiţi de asemenea

Sărbătoarea Paștelui - timpul învierii, speranței și reînnoirii. În această zi luminoasă, când natura se trezește din so...
127
Un nou concert grandios al cunoscutului naist și compozitor, Artist al Poporului Republicii Moldova, Constantin Moscovic...
330
Pe 27 aprilie la Grădina Botanică din Chișinău a avut loc "PROmaraton", un eveniment caritabil organizat de Luca, Marian...
301
Nașterea minunii. Ceea ce nu poate fi văzut cu ochii.Filmări unice care arată cum se naște un stejar. Procesul natural î...
341