ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Porcii s-au dovedit a fi mai inteligenți decît cîinii și cimpanzeii

Se pare că oamenii își vor schimba degrabă atitudinea față de porci. Savanții au descoperit că porcii sînt mai deștepți decît cîinii și îndeplinesc sarcinile puse în fața lor nu mai rău decît cimpanzeii.

Autorii studiului speră că rezultatele obținute îi vor ajuta pe oameni să privească animalele nu doar ca sursă de carne.

-Am demonstrat că porcii au capacități cognitive comune cu alte specii cu intelect înalt, așa ca cîinii, cimpanzeii, elefanții, delfinii și chiar oamenii. Aceasta este o dovadă științifică a necesității revizuirii atitudinii noastre față de ei, a declarat Lori Morino de la Universitatea Emori din SUA.

Savanții au ajuns la această concluzie după analiza rezultatelor a zeci de experiențe efectuate cu porcii și alte animale.

Astfel, studiile au arătat că porcii au memorie bună, se orientează bine în labirinturi și îndeplinesc sarcinile de mutare și plasare corectă a obiectelor.

Aceste animale pot înțelege limbajul simplu al gesturilor și învăța combinații complicate pentru acțiuni și obiecte. De asemenea, a fost observat că lor le place să se joace, să se rostogolească și să lupte între ei, așa cum ac cîinii, scrie Discovery News.

Porcii trăiesc în comunități sociale complicate, unde ei urmăresc unul după altul, învață și cooperează. De asemenea, ei pot manipula cu joystick-ul, mutînd cursorul pe ecran, pot găsi cu ajutorul oglinzii hrana ascunsă și pot arăta compasiune față de alte specii.

Savanții menționează că oamenii, de regulă, plasează porcii la un nivel mai jos față de alte specii de animale, ca cîinii și pisicile, deși studiile arată că ei nu sînt mai proști, ci dimpotrivă chiar, mai deștepți.

Pe viitor, savanții planifică studierea altor animale agricole ca caprele și vacile.

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
54
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
86
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
196
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
75