ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Prețul la energia electrică din Chile a scăzut pînă la zero

În acest an, prețul energiei electrice din Chile a scăzut la zero 113 zile consecutiv. Problema constă în faptul că în Chile există puternice centrale solare care furnizează energie în exces. În această țară există multe zile însorite, iar stațiile crează o cantitate mare de energie. Atît de mare, încît nu au pur și simplu ce face cu ea. De aceea, consumatorii primesc energie electrică gratuit.

Pentru Chile, aceasta nu este o noutate. Anul trecut a existat o situație similară, cînd prețurile energiei electrice au rămas la nivelul zero pe parcursul a 192 de zile. În acest an, recordul va fi, probabil, depășit. Locuitorii și proprietarii întreprinderilor mari consumatoare de energie, desigur, sînt fericiți. Dar totul nu este atît de roz precum pare - energia gratuită are și partea sa negativă. Problema este că companiile energetice din Chile aparțin unei afaceri private, care nu primește acum nici profit, nici venituri. Dar menținerea infrastructurii energetice în stare de lucru necesită bani.

În plus, reprezentanții sectorului energetic trebuie să ia de undeva bani pentru construirea de noi obiecte care să înlocuiască vechile stații. Anterior, boom-ul care a avut loc în Chile a dus la o creștere semnificativă a nevoilor energetice ale țării. Afacerile private au venit în ajutor: diferite companii au construit 29 de ferme solară și alte 15 au fost planificate. Construcția centralelor electrice a fost realizată cu speranța unei creșteri economice continue. Dar acum, în întreaga lume, creșterea economică încetinește, iar Chile nu mai are nevoie de energia pe care o produc stațiile. Industria de cupru a țării a consumat cea mai mare parte a energiei, iar după ce cererea pentru cupru a scăzut, obiectele de producție nu au mai fost în stare să consume atît de multă energie ca mai înainte.

Infrastructură problematică

Cea mai mare problemă pentru infrastructura energetică a țării este că întregul sistem energetic este împărțit în două părți: central și nordic. Ambele părți nu sînt conectate între ele. Fostul șef al sectorului energiei regenerabile, Carlos Barria, spune că, dacă o parte are un surplus de energie și alta are nevoie de mai multă energie, nimic nu poate fi făcut. Acum se intenționează corectarea situației, dar va dura ceva timp.

Pentru a conecta ambele părți ale sistemului energetic al țării, este necesară construirea unei linii de transport cu o lungime de 3000 de kilometri. În prezent a început deja construirea acestei linii. În plus, va fi construită o altă linie de 753 km pentru a îmbunătăți conectivitatea sistemului energetic nordic.

Stații de energie solară

Capacitatea centralelor solare din Chile este în continuă creștere, iar numărul acestor instalații continuă să crească. Din 2013, capacitatea întregului sistem "solar" al țării a crescut de patru ori, pînă la 770 MW. Cea mai mare creștere se observă tocmai în secțiunile nordice ale rețelei electrice, regiunea Atacama, care este centrul producției și prelucrării cuprului din țară. Doar anul trecut, capacitatea totală majorată a crescut cu 5%. Aproximativ 50% din energia electrică furnizată este asigurată de fermele solare.

Anul acesta se planifică construirea unei capacități suplimentare - implementarea acestor proiecte a început anul trecut, de aceea construcția nu va fi oprită. Cu toate acestea, în aceeași regiune Atacama, prețul mediu al unui megawatt a scăzut pînă la 60 de dolari. Este mai puțin decît cei 70 de dolari pentru un megawatt pentru care s-au angajat să furnizeze energie companiile care au cîștigat licitații pe termen lung în Chile.

Această situație afectează negativ dezvoltarea pe termen lung a sectorului energetic al țării. Da, acum totul este bine, iar construcția continuă. Dar, în viitorul apropiat, investitorii vor înceta să investească în instalațiile energetice ale Chinei. Deja acum unele companii refuză să continue finanțarea unor proiecte, iar în viitor situația s-ar putea agrava.

Potrivit reprezentanților companiilor energetice din țară, situația cu prețurile a devenit aproape incontrolabilă din cauza dezvoltării prea rapide a energiei alternative. "Dezvoltarea rapidă a energiei alternative a fost o surpriză pentru noi și trebuie să reacționăm repede", a declarat Salvatore Bernabei, șeful Enel Green Power SpA.

Între timp, problema nu a fost rezolvată; prețurile foarte mici la energia electrică vor afecta negativ activitățile companiilor energetice.

Dar în Europa?

Pentru Europa, această situație, de asemenea, nu este surprinzătoare. În Germania, consumatorii de energie în anumite zile sînt plătiți pentru a utiliza energia electrică. Deci, pe 8 mai, duminică, Germania a atins un nou record în crearea de energie din surse regenerabile. Datorită vremii solare și în același timp a vîntului puternic, producția totală de energie a centralelor solare, eoliene, hidro și bioenergetice a constitit aproximativ 55 GW. În total, în țara în ziua respectivă au fost consumați 63 GW de energie. Astfel, ponderea surselor regenerabile a fost de aproximativ 87%. Pentru cîteva ore, prețurile au devenit negative, ceea ce înseamnă plăți către consumatorii de energie.

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 26 iulie 2019 12:23
Vizualizări: 1249

Citiţi de asemenea

Într-o lume tot mai preocupată de sustenabilitate și produse ecologice, Viorica Cosmetic se remarcă prin proiectul său u...
136
Un grup de planetologi a raportat rezultatele studiului fragmentului de andezit acondritic Erg Chech 002 (sau EC 002), d...
117
Petrecând jumătate din viață în fața ecranelor, noua generație va fi slab pregătită pentru a apăra lumea naturii de daun...
65
Pe tot globul sunt ascunse o mulțime de comori din toate timpurile și culturile. Există comori mici și mari, vizibile cu...
147