Prieteni-amici
Experiența în grădinarit pe care o am e mare. Au fost vremuri când terenul nostru era "exemplar" - nici buruieni, nici ierburi suplimentare, pământ absolut negru pe paturi și poteci. În rezultat - crăpături adânci pe teren, zi cu zi udarea și săparea paturilor. Lupta constantă cu dăunătorii. Și se părea că această ocnă va dura la nesfîrşit.
Grădina-simplu şi plăcut
Avem acum toate paturile în mulci, toamna si primavara ne încântă sideratele. P paturile mele e plantare mixtă. Alături cresc flori, legume și condimente.
Phyllotreta cruciferae
Mică, neagră, iute - are o slăbiciune deosebită pentru varză şi ridiche. Cu ea mă descurc uşor. După ce semăn ridichea , brazda o acoper cu material (№ 17) și pun pietre în jur. Astfel ea deja, nu mai poate urca.
Pieris brassicae(fluture de varză)
Cu ei mă descurc astfel:
Lîngă varză creşte ţelină.
Şi gălbenele.
Psila rosae şi Delia antiqua (musca de ceapă şi morcov)
Ele foarte mult se aseamănă cu musca de casă, însă aduc un prejudiciu enorm culturilor. Din cauza lor, ceapa putrezeşte iar, morcovul se usucă. Astfel, acoper brazdele cu material. Şi încă ceva, morcovul şi ceapa cresc pe aceiaşi brazdă şi se ajută reciproc.
Tetranychus urticae (căpuşa păianjen)
Dăunează foarte mult castraveţilor. Există o soluţie simplă. De plantat pe rînd. Iar daca, totuţi apare atunci trebuie de recurs la preparete - fitoverm sau bitoksibatsilin.
Aphidoidea şi nu numai
Cu ea tot nu e complicat. Cînd primăvara apar frunzele pe copaci şi tufari, le stropim cu un bio-cocktail. Şi ne străduim în fiecare săptămînă. Deasemenea şi brazdele. Plantele devin puternice şi chiar daca dăunătorul apare, atunci foarte puţin.
Plantarea mixtă, rotația culturilor şi sideratele, mulcirea ne-au ajutat la îmbunătățirea solului. Plantele cresc sănătoase și problema dăunătorilor se rezolvă de la sine.
Autori: Lidia și Ilia Petrov
Sursa: vashe-plodorodie.ru