Prietenii Revelionului
Din copilărie pentru mulţi dintre noi mirosul mandarinelor se asociază cu gerurile şi sărbătorile de iarnă. Anterior delicatese, astăzi mandarinele au devenit unele dintre cele mai răspîndite fructe de iarnă cu multe vitamine.
Mandarinele cresc pe un arbore citric veşnic verde din familia reticulată şi sînt cunoscute în lume de aproape o mie de ani. Cîndva aceste fructe din sudul Chinei erau atît de scumpe, încît îşi permiteau să le mănînce doar chinezii bogaţi, numiţi mandarini. De aici provine numele lor. Europenii au cunoscut acest fruct mult mai tîrziu - la începutul secolului al XIX-lea şi astăzi mandarinele sînt cunoscute şi iubite, probabil, de toată lumea, doar ele sînt cultivate nu numai în China, dar, de asemenea, în Brazilia, Coreea, Italia, Algeria, Grecia, Maroc, Cipru.
Mandarinele sînt o excelenta sursă de apă potabilă - aproximativ 85%, conţinutul de zahăr în fructe este de aproximativ 7% din fructul întreg, restul sînt acizi, pectina (elimină toxinele din corp), săruri minerale, uleiuri esenţiale şi vitamine. Cît priveşte vitamina C (100 g de fructe conţin 35 mg de acid ascorbic), care în mandarine este un pic mai puţină, decît în portocale, precum şi vitaminele B, K, P,D, acestea lipsesc în portocale, plus provitamina A; însă mandarinele nu conţin vitamina E, care este în portocale.
Pulpa mandarinelor conţine calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu şi potasiu, ca şi pulpa portocalelor, precum şi colină şi luteină, care nu se găsesc în portocale, însă acestea din urmă pot să se "lăude" că conțin cupru şi zinc. După cum puteţi vedea, mandarinele, nu doar ca aspect şi gust, ci, de asemenea, ca conținut diferă de portocale. Dar ele sînt ambele folositoare. Pelicula albă, care separă feliile de mandarine, conţine glicozide, care întăresc pereţii vaselor sanguine, iar coaja este bogată în uleiuri esenţiale.
Sursa: moldovenii.md