ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Prima naștere a oamenilor modificați genetic sau furtuna genetică a civilizației noastre (+Video)

Lumea se află în pragul tranziției omenirii la regimul de autoevoluție. Cu acest termen în cartea sa "Suma tehnologiei", faimosul scriitor polonez de science fiction, Stanislaw Lem, a denumit evoluția, care nu se desfășoară în conformitate cu datele inițiale ale legităților naturii, ci este îndreptată în mod conștient de obiectul evoluției în sine, adică de umanitate.

Deja astăzi, comunitatea mondială celebrează prima victorie a redactării genetice umane. Genomul uman a fost mai întîi îmbunătățit prin mijloace tehnologice, nu în rezultatul evoluției naturale. Și iată că noi am devenit martorii felului în care scriitorul de science fiction Stanislaw Lem nu numai că a descris, ci și a prezis cea mai importantă "dereglare" evolutivă a programului anterior de dezvoltare.

Practic, fără careva interferențe, în anul 2018 s-au născut în istoria noastră modernă primii copii redactați genetic. În cazul fetelor gemene, folosind tehnologia CRISPR / Cas9, oamenii de știință de la Universitatea de Știință și Tehnologie, New Shenzhen (RPC) au eliminat gena CCR5, ceea ce le-a făcut imune la infecția HIV.

În anul 2017 a fost efectuată prima operație de redactare a genomului unei persoane mature în California.

La această știre de nivel mondial experții din mediul științific din Rusia, în persoana lui Mihail Kovalciuk, directorul Institutului „Kurceatov”, au răspuns cu un raport explicativ destul de voluminos.

Raportul începe prin analizarea schimbărilor de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Omenirea a lansat schema de dezvoltare, care a fost numită reproducere extinsă. Acesta include procesul de cumpărare, utilizare a unui produs și de cumpărare iarăși a unui produs nou. De fapt, a fost lansată mașinăria pentru distrugea resursele naturale ale Planetei.

Pentru producerea extinsă a bunurilor este nevoie de multă de energie, de resursele nelimitate ale acesteia. Astfel, toate puterile s-au pomenit implicate într-un colaps energetic intens, iar lupta pentru resursa naturală, care se epuizează a devenit dominantă a politicii mondiale.

Poziția de lider este asigurată astăzi de superioritatea tehnologică, iar colonizarea militară a fost înlocuită cu dotarea cu echipamente tehnologice.

Imaginați-vă numai luna mai 1945. URSS a cîștigat în cel de-Al Doilea Război Mondial și acesta a fost rezultatul superiorității militare, a celei mai combatante și mai echipate tehnologic armate din lume. Dar în luna august a aceluiași an după explozia bombei atomice din Hiroshima și Nagasaki, dacă URSS nu ar fi fost în proces de elaborare autonomă, atunci aceasta ar fi dispărut de pe fața Pămîntului. Doar datorită faptului că atunci a fost creată arma atomică, submarinele și vehiculele de transportare a acestora, astăzi, Rusia există ca stat suveran.

Această decizie strategică de a crea o bombă nucleară a schimbat fața Planetei în deceniile următoare. O structură tehnologică fundamentală a civilizației a fost creată din această bombă. La început a apărut industria energiei nucleare, care a rezolvat principala problemă a lipsei de energie pentru extinderea producției de bunuri. Apoi, dezvoltarea energiei atomice a dus la crearea energiei nucleare bazate pe sinteză, nu pe distrugere, ceea ce a constituit un nou nivel de dezvoltare a tehnologiilor.

Noi, toți, folosim computere, dar astăzi nimeni nici nu-şi pune problema că calculatoarele și matematica computațională au apărut doar pentru că era necesar să fie calculate caracteristicile termo-fizice ale reactoarelor neutronice și traiectoria ieșirii în spațiu. Iar supercomputerele au apărut ca răspuns la interdicția de a testa armele nucleare, care au fost transferate în mediul informatic.

În prezent, medicina nucleară, izotopii, acceleratoarele, reactoarele neutronice și întreaga bază de cercetare globală s-au dezvoltat dintr-un proiect atomic. Astfel, sarcina strategică de căutare a energiei nelimitate a fost rezolvată și a făcut „să explodeze” întreaga civilizație, creînd nu doar o nouă economie, ci și protejînd suveranitatea statelor. Soluția acestei sarcini a dus la apariția deja nu a unor state suverane, ci a unor state-superputeri pe scena mondială.

Cum se va schimba lumea odată cu dezvoltarea ingineriei genetice, care nu poate fi oprită...

Acum trăim într-o lume complexă, care se schimbă rapid. Progresăm din punct de vedere tehnic și continuăm să reproducem sau să creăm omul și alte forme vii ale materiei în baza ingineriei biogenetice.

Acest lucru semnifică, posibil, crearea sistemelor de viață artificială cu proprietăți speciale, care nu există în natură. O celulă vie creată în acest mod poate deveni atît o salvare, cît și o armă de distrugere în masă. Această celulă poate fi creată ca să fie etno orientată genetic, adică orientată spre un anumit popor.

Acționînd asupra sferei psiho-fiziologice a unei persoane, cu ajutorul ingineriei genetice, se poate crea o imagine falsă a lumii: soldatul, operatorul butonului nuclear, omul. Aceasta este o fațetă foarte delicată și complexă de dirijare a conștiinței individuale, dar și a maselor.

În domeniul energiei nucleare există distincția clară între utilizarea militară și cea civilă a tehnologiei, care este controlată de om. Dar ce se întîmplă în ingineria genetică?

În acest domeniu exista din start dubla natură a proceselor. Acesta e nivelul tehnologiei genetice similar cu natura, unde granițele sînt şterse și avem o ineficiență totală a metodelor de control existente. Iar accesibilitatea și preţul scăzut al experimentării cu metodele ingineriei genetice în legătură cu dezvoltarea nucleară face ca această tehnologie să fie și mai incontrolabilă de către state, guvern și autorități. Este imposibil să fie prevăzute consecințele lansării sistemelor vii modificate genetic, create în mediul înconjurător, și anume modul în care acestea vor perturba procesul evolutiv.

Astăzi, este necesar să fie realizat întregul potențial posibil al unei abordări științifice strategice, la nivelul superputerilor, în faţa furtunii genetice a Planetei, în primul rînd, pentru a proteja Pămîntul. Iar astfel ar trebui să acționeze nu numai Statele Unite ale Americii, ci și Rusia, în caz contrar restul omenirii și întregul său potențial pot merge pe calea realizării tacticii auto-evoluției genetice a civilizației, a cărei securitate este sub mare semn de întrebare. Ne putem pomeni cu toții în zona unei singure erori de program, a unui pericol.

Astăzi, a apărut o oportunitate tehnologică reală ca cu ajutorul ingineriei genetice să fie posibilă crearea unei noi subspecii de supraom. Subspecia de serviciu a persoanelor cu un nivel scăzut de autoidentificare și conștientizare de sine și cu un sistem de calități morale de bază viciat. Este posibil ca o astfel de persoană să aibă un nou sistem de valori alternative (absolutizarea libertății individuale). Și acest obiect viu al ingineriei genetice să devină o armă de distrugere în masă, aflat în serviciul clientului.

Anna Kunţ

Citiţi de asemenea

Cel mai groaznic lucru pentru o persoană este să te transformi într-o persoană care doarme cu ochii deschiși: să priveșt...
36
Copilul urmărește cum bunica scrie o scrisoare și întreabă:- Scrii despre mine:Bunica se oprește din scris, zîmbește și ...
55
Mult timp a trebuit să urmez un  tratament pentru disfuncția glandei tiroide. M-am tratat în diferite moduri, am ...
177
Mulți oameni pentru a acoperi gardul aleg o soluție simplă - plantează de-a lungul acestuia thuja sau plante cățărătoa...
215