Prima uzină care trasformă deșeurile în biocombustibil s-a deschis în Canada
În Edmonton, Canada, a fost inaugurată, săptămâna trecută, prima uzină din lume care transformă deşeuri în biocombustibil, un proiect care poate schimba radical modul în care ne administrăm gunoaiele, la nivel planetar. Uzina Edmonton Waste-to-Biofuels and Chemicals Facility ar urma să folosească 90% din deşeurile oraşului canadian, o cantitate care, astfel, nu mai ajunge aruncată în natură.
Principalul biocombustibil produs de către uzină din aceste deşeuri va fi metanolul, care se foloseşte ca aditiv pentru benzină sau pentru obţinerea unor produse precum lichidul de spălare a parbrizelor. Uzina a fost construită de compania canadiană Enerkem, care, în 2011, a primit o finanţare de 60 de milioane de dolari pentru acest proiect. Deşeuri care nu pot fi reciclate (plastic, anumite fibre, lemn, pietriş etc.) vor fi materia primă a uzinei.
Potrivit publicaţiei The Edmonton Journal, totuşi, 10% din deşeurile regiunii nu pot fi transformate în biocombustibil (metal, ceramică, sticlă), nici reciclate, deci vor rămâne depozitate în natură. Însă, comparativ cu 40%, procentul de gunoaie adunate pe câmpuri până acum în regiune, se poate vorbi cu certitudine de o evoluţie a situaţiei în interesul mediului.