ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Primul burger creat in vitro, pornind de la celule susa de vaca, a fost gatit si degustat, luni, la Londra




 

 

Primul burger creat in vitro, pornind de la celule susa de vaca, a fost gatit si degustat, luni, la Londra, in cadrul unui eveniment-experiment potential revolutionar.Burgerul, cu o greutate de 142 de grame, a costat 250.000 de euro.

 

Degustatorii au fost o austriaca “cercetatoare a tendintelor culinare” si un scriitor american autor al unei carti despre “gusturile de maine”. Ei au mancat in public acest burger creat in laborator, gatit sub ochii lor si ai creatorului “fripturii”, un cercetator olandez de la Universitatea din Maastricht, Mark Post.

Verdictul: “gust destul de intens”, “textura similara” si un aspect general asemanator carnii de vita, in ciuda unei lipse vizibile de “grasime”, au spus cei doi voluntari, care nu si-au terminat gustarea, in ciuda pretului exorbitant.Mark Post, care a gustat si el o bucatica in timpul evenimentului, difuzat online, a concluzionat ca acesta a fost un “prim pas” bun pentru burgerul lui, supranumit “Frankenburger” de presa britanica.Alaturi de echipa sa, cercetatorul a avut nevoie de sase saptamani pentru a crea “friptura” pornind de la celule susa de vaca, cultivate in laborator. Au adaugat pesmet, sare, praf de ou, suc de sfecla rosie si sofran pentru a obtine o culoare “naturala”.

Maestrul bucatar Richard McGowan a declarat ca a pregatit burgerul in mod obisnuit, cu ulei de floarea soarelui si unt, intr-o tigaie.

Daca, pentru moment, procesul de fabricare complex fac din acest burger o afacere exorbitanta, tehnologia poate oferi in viitor solutii care pot rezolva “probleme majore pentru planeta”, spun creatorii “fripturii”, care se asteapta sa fie comercializata in circa zece ani. Tehnologia ar permite solutii pentru alimentarea populatiei in crestere, avand in vedere ca Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul ONU (FAO) arata ca este necesara o crestere a productiei de carne, de la 229 de milioane de tone in 1999-2000 la 465 de milioane de tone in 2050.

Asociatia pentru apararea drepturilor animalelor PETA a subliniat si ea ca aceasta carne sintetica ar insemna sfarsitul “bateriilor de pui, al abatoarelor etc”.

Mark Post mai spune ca aceasta carne creata in laborator ar fi mai ieftina si ar fi obtinuta fara ca nimeni sa sufere. “Din punct de vedere ecologic si etic, tehnologia in vitro nu prezinta decat avantaje”, spune acesta, care da asigurari ca le-ar oferi fara ezitare copiilor lui o astfel de friptura, pentru ca nu vede de ce ar fi mai nociva decat cea normala, intrucat, “in fond, nu este vorba decat de carne normala”.

Printre critici s-a numarat Tara Garnett, director al departamentului de cercetare a alimentelor de la Universitatea Oxford, care spune ca problema nu este de a obtine mai multa hrana, ci de a schimba sistemul de aprovizionare si pretul alimentelor.

Sergey Brin, cofondator Google, care a finantat proiectul lui Mark Post, crede, in schimb, ca “poate transforma lumea”. “Suntem, in mare, in fata a trei scenarii: devenim vegetarieni toti, dar nu cred acest lucru. Inchidem ochii si vom avea probleme de mediu. Incercam ceva nou”, a spus acesta, intr-o inregistrare video difuzata in debutul evenimentului de luni, de la Londra.

 

 

 

Sursa: ecomagazin.ro

 

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 14 august 2013 11:01
Vizualizări: 2057

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
115
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
236
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
364
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
448