ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Principalii inamici ai dinților

Au fost identificați principalii inamici ai dinților – merele, berea blondă și sucul de fructe. Puțini oameni știu, dar merele obișnuite pot afecta foarte serios dinții. Se estimează că prejudiciul cauzat de fructe, este de circa patru ori mai mare decît cel provocat de băuturile răcoritoare.

Vinul și berea blondă de asemenea, cresc riscul de deteriorare a dinților, iar ceapa marinată și grapefruit-ul nu prezintă pericol, deoarece acestea sînt mai rar consumate de oameni. Potrivit profesorului David Bartlett, șeful Departamentului de Ortopedie Stomatologică de la Kings College din Londra, problema constă nu numai în ceea ce mîncăm, dar și cum o facem.

De exemplu, atunci cînd o persoană mănînca încet un mar, nivelul ridicat de aciditate reușește să dăuneze dinților. Această concluzie experții au făcut-o studiind mai mult de 1.000 de persoane cu vîrsta între 18-30 de ani. Experții erau interesați de relația dintre regimul alimentar al voluntarilor și uzura emailului și dentinei.

În final s-a dovedit că amatorii de mere de 3,7 ori mai mult riscau să-și afecteze dentina. Iar fanii apei gazate s-au dovedit a fi în securitate. La rîndul său, sucul de fructe de patru ori mai des dăunează smalțului la vîrful dintelui, iar berea blondă, la rîndul său, crește probabilitatea deteriorării dentinei de trei ori.

Potrivit oamenilor de știință, unele mere conțin patru lingurițe de zahăr, ceea ce provoacă creșterea nivelului de aciditate în gură. În acest sens, medicii recomandă să mîncăm merele, de exemplu, cu o felie de brînză. Calciul neutralizează acidul. De asemenea, dinții pot fi salvați dacă se bea un pahar de apă plată după fiecare masă sau se spală dinții înainte de mîncare.

 

Sursa: moldovenii.md

Duminică, 19 iulie 2015
Vizualizări: 951

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul precum că copiii răspîndesc virusul COVID-19 și au demon...
27
William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
309
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
474
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
353