Problema molozului de mare este problema lumii întregi
Problema molozului de mare este problema lumii întregi
Molozul de mare. Cred că nimănui nu e nevoie de explicat ce este aceasta. Tema interesează pe oricine, fie omul de ştiinţă – ecolog, fie pur şi simplu un om care a dat de un articol în largul Internetului. Voi spune doar că cauza acumulării acestuia este nedescompunerea masei plastice. Da, acest material se distruge sub influenţa luminii solare, iar umeditatea împiedică acest proces.
"Natura fără frontiere" - aceasta este ideea principală a unei noi probleme globale. Poluarea nu este locală, gunoiul “se plimbă” pe întinderile oceanului mondial. De exemplu, substanţele nocive, provenite din China, pot ajunge în Coreea, Japonia şi Rusia. Le mişcă curentul maritim. Ar trebui de remarcat că se formează gropi de gunoi.
Conform estimărilor aproximative, greutatea totală a gunoiului dim masă plastică constituie 100 milioane de tone. Şi, practic, este o suspensie de masă plastică semidescompusă, care nu poate fi văzută din aer sau prin satelit. Potrivit cercetătorului japonez Katsuhiko Saido, în timpul descompunerii masa plastică emană substanţe toxice care pot provoca tulburări hormonale grave, atât la animale, cât şi la om.
În concluzie veau să citez gîndul conducătorului programelor ecologice Societăţii pentru protejarea mării: "problema poluării mării nu poate fi numită regională, aşa că trebuie s-o rezolvăm cu eforturile comune ale comunitaţii mondiale."
Cu toate acestea, nu dispunem de ştiri bune nici la această zi. Oceanul este atât de supraîncărcat cu deşeuri, încît nici resturile care se spală pe litoral nu reduc cantitatea de poluare. Este groaznic să ne imaginăm ce se va întâmpla în câţiva ani. La urma urmei, problema nu constă în investiţii, ci în neexistenţa unei metode.
Traducere articolului