Probleme demografice sau etiologia divorțurilor în Moldova
Poate că căsătoriile se fac în cer, însă divorțurile, cu siguranță, se produc pe pământ.
Situația demografică în țară lasă mult de dorit. În afară de criza familiei tradiționale, au contribuit la înrăutățirea situației demografice și mulți alți factori, cum ar fi, creșterea mortalității, rata natalității scăzute și procesele de migrație care au dus la exodul unui număr considerabil de populaţie în străinătate. Aduce o contribuție și tendința mondială de reducere a populaţiei, evidentă mai ales în țările europene. Astăzi, vom examina doar un singur fir în încurcătura problemelor sus-menţionate și anume, divorțul.
Nu s-au potrivit în caracter
Moldova după intensitatea divorțurilor deja, în 1970-1980 a depăşit majoritatea țărilor europene, doar cu puţin rămânând în urmă de SUA. Până la începutul secolului XXI această tendință s-a evidenţiat şi mai puternic. De-a lungul ultimului deceniu, diferența dintre numărul de căsătorii și divorțuri în Republica Moldova, este în continuă scădere. De exemplu, conform informațiilor publicate de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova, în ultimul an în Moldova, au fost înregistrate 25900 de căsătorii, iar numărul de divorțuri înregistrate a fost de 11120. Dacă să luăm în considerare faptul că în prezent mulți oameni preferă să nu-și legalizeze relația lor în mod oficial, trăind în așa-numitele concubinaje, care se destramă mult mai des, devine clar faptul că nu putem vorbi despre stabilitatea familiei în țara noastră.
Cele mai frecvente motive pentru divorț sunt astfel de cauze, cum ar fi trădarea, un sistem diferit de valori vitale și conflictele provocate de neîndeplinirea sarcinilor casnice și neîngrijirea copiilor. Deși, în documentele oficiale adesea figurează sintagma impersonală "nu s-au potrivit în caracter”. Lista cauzelor comune nu diferă cu mult de cele care duc la prăbușirea familie în toată lumea, dar mai există unele caracteristici naționale.
Trădarea
Dacă în societățile tradiționale adulterul este puternic condamnat și pedepsit, cultura europeană modernă mai degrabă îl sprijină și îl justifică. Izbucnită în mijlocul secolului trecut, revoluția sexuală a schimbat radical modul de viaţă al bărbaților și femeilor. Iar după ce mulţi cercetători eminenți s-au angajat să demonstreze că rădăcinile comportamentului imoral sunt prevăzute în genotipul uman şi Homo Sapiens, că specia biologică, nu este monogam, infidelitatea a devenit aproape un panaceu pentru stres. Deși,la acest capitol ne străduim să copiem aproape în toate sferele standardele europene, majoritatea moldovenilor susțin punctele de vedere mai tradiționale.
Rezultatele unui studiu analitic „Egalitatea genurilor în Republica Moldova" demonstrează o poziție dominantă patriarhală în societatea noastră potrivit căreia datoria principală a unei femei este grija pentru familie și gospodăria casnică. Așa că să ne punem pe un picior egal cu țările democratice europene, în care statutul femeilor a fost cu mult timp înainte restaurat, este prea devreme. Dar şi a echivala noțiunile tradiționale ale familiei în Republica Moldova și Asia Centrală, de exemplu, nu ar fi corect. Astfel, pe un teritoriu mic al republicii noastre s-au împletit strâns obiceiurile și moravurile de diferite culturi și epoci.
Toate acestea contribuie doar la o confuzie suplimentară în problema deloc simplă a infidelităţii. În plus, o contribuție semnificativă la erodarea căsătoriilor tradiționale și relațiilor familiale aduce un număr foarte mare de imigranți moldoveni. Timpul îndelungat în care soții trăiesc separat duce la o creștere bruscă a numărului de divorțuri. Deseori, persoana care a plecat să lucreze în străinătate pentru binele familiei devine inițiatorul destrămării ei, de dragul unei noi căsătorii cu un cetățean din altă țară. Potrivit datelor din 2009 în țară au fost înregistrate 1347 de căsătorii între cetățeni ai Republicii Moldova și alte țări, în 2010 această cifră a crescut până la 1480. După cum raportează Serviciul actelor de înregistrare civilă al Ministerului Dezvoltării Informaționale, din anul 2001 numărul căsătoriilor mixte este în creștere constantă cu aproximativ 100-200 pe an.
Flirtul virtual
În ultimii ani, în Republica Moldova a apărut un nou provocator al trădărilor - Internetul. Dup cum a demonstrat studiul recent realizat de compania Global Market Insite, Inc. printre cei care merg să rătăcească în web-ul virtual, 10% citesc site-urile matrimoniale în căutarea unui partener. Și aici nu au fost luate în considerare persoanele care s-au mulţumit cu "sexul virtual". Aceste 10% căutau o întâlnire complet reală. Și nu le pasă că astfel de cunoştinţe foarte rar ajung la o relație serioasă. Numărul de utilizatori care intenţionează cu ajutorul rețelei să-şi găsească o pereche constantă este în continuă scădere. Dar, pentru a găsi o relaţie pe termen scurt, Internetul este ideal.
Dintre cei intervievaţi 24% din utilizatori ai Internetului au declarat că şi-au înșelat "cealaltă jumătate" , folosind site-urile de cuplare. De multe ori căutarea prietenilor-prietenelor în rețea, de asemenea, devine un fel de "vânătoare", și, uneori, chiar și o boală. Centrul de recuperare de la dependenţa de Internet (CIAR) a publicat pe site-ul său un studiu special în care, în special, susține că flirtul on-line care pare un joc inofensiv deseori distruge căsătoria stabilă. Întoarcerea la o relație de încredere nu este întotdeauna posibilă. Consecința este din nou un divorț.
În general, mulți au o atitudine destul de uşoară faţă de divorț. Iar, tinerii în general pun la îndoială necesitatea acestuia. Prin urmare, societatea noastră trebuie să depună eforturi pentru a restabili valorile familiei în sens tradițional. Și acest lucru nu poate să întârzie în continuare. Pentru că familia este unitatea de bază care permite societăţii să mențină tradițiile și valorile culturale și morale, iar statului – să recreeze resursele sale.
*Etiologia este o ramură a medicinii care studiază cauzele maladiilor și factorii care influențează apariția diverselor maladii (trad).
Autor: Ian Corăuș