ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Proiecte ce pot stopa schimbările climatice

Clima pe Pămînt a fost în continuă schimbare, însă dacă anterior totul era determinat de procesele naturale, atunci în prezent, schimbarea climei are loc preponderent „datorită” activităţii omului.

Savanţii bat alarma demult, menţionînd că multe lucruri obişnuite, de la frigider pînă la staţia atomoelectrică, perturbă ciclurile naturale şi provoacă cataclisme. Dar cine îi ascultă pe aceşti savanţi? S-a dovedit că opiniile lor sunt ascultate: multe start up-ri se bazează pe tehnologii inovative sau simple, chemate să stopeze schimbările climatice. Iată cîteva dintre aceste proiecte:

Asta

La baza acestui proiect stă colectarea deşeurilor contra bani. Oamenii aduc gunoiul şi primesc bani pentru el. Deoarece este vorba anume de achitarea în numerar, fondatorii proiectului consideră că acesta are perspectivă. Oamenii văd imediat avantajul şi sunt motivaţi. Proiectul este comod prin faptul că există un anumit orar, la care gunoiul este colectat de la poartă.

Deşeurile sunt reciclate şi din ele sunt confecţionate obiecte noi şi utile.

Rainforest connection

Imaginaţi-vă vă telefonul vostru poate salva zeci de mii de hectare de pădure. Cum? La această întrebare au răspuns fondatorii proiectului Rainforest Connection (RFCx), care şi-au pus drept scop să salveze pădurile de defriţările ilegale. În primul rînd, activiştii colectează telefoanele vechi şi le remodelează stfel încît ele să funcţioneze în baza bateriilor solare. Iar în al doilea rînd, le programează să recunoască sunetul de ferestrăului în funcţiune. În momentul în care telefonul depistează sunetul setat, se transmite un semnal către pădurari şi voluntarii, care monitorizează pădurea şi care vin la faţa locului.

OMNI Carbon

Acest proiect şi-a luat angajamentul de reducere a emisiilor de carbon, pentru a contribui astfel la stoparea schimbărilor climatice de pe planetă. Fondatorii propun folosirea unei aplicaţii – intelectul artificial cu senzori IoT. Toate acestea le vor ajuta organizaţiilor din diferite sectoare ale pieţei să reducă consumul de carbon.

Ecolibrium Energy

Iar acest start up va număra consumul zilnic de energie electrică de către diferite organizaţii. Astfel, fondatorii vor să ajute agenţilor economici să economisească energia electrică, care deseori este irosită în van, şi totodată, să reducă consumul de resurse. Sistemul intelectual SmartSense Energy ia în calcul fiecare watt zi de zi şi stabileşte unde are loc supraconsumul de energie.

Greenway Appliances

Greenway Appliances — este un proiect, ce produse sobe, care funcţioneată pe biomasă şi energie solară. O recentă inovaţia a Greenway este soba în bază de biomasă. Pentru a aprecia această invoaţie trebuie să înţelegem ce e biomasa şi ce avantaje are? Biomasa este un produs al fotosintezei organice. Arderea ei conduce nu este însoţită de eliminarea gazului sulfuric, iar nivelul de bioxid de carbon se află la zero. Acest combustibil este folosit pentru cazanele de încălzire şi este reprezentată de deşeurile din lemn, peleţi, paie şi plante energetice, crescute în acest scop. Care sunt avantajele acestor sobe faţă de cele tradiţionale în bază de cărbune? Cel mai important lucru este cantitatea mare de fum, eliminată de cazanele tradiţionale, în timp ce sobele în bază de biomasă economiseşte 65% din carburanţi şi elimină cu 70 % mai puţin fum, fapt ce desigur va avea un impact pozitiv asupra mediului!

Sursa: rodovid.me

Citiţi de asemenea

Un bărbat din SUA, a chemat dezinsecția. El era îngrijorat  de zgomotele ciudate care veneau din pereți. Credea că ...
704
Talentul rar al fetei a atras atenția oamenilor de știință, muzicienilor și jurnaliștilor...
675
Așa se numește fenomenul în care fulgerul se formează într-un nor de cenușă care se ridică din gura unui vulcan în timpu...
1223
Să ne amintim cum a fost atunci, cînd natura ne-a arătat măreția sa, în proiectul foto al lui Maxim Ciumaș....
350