ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pungile de cumpărături vor fi interzise în Franţa începând cu 1 ianuarie 2016

La sfârşitul lunii septembrie, în cadrul conferinţei anuale privind managementul deșeurilor organizată la Nantes au fost făcute anunţuri importante în ceea ce privește reglementarea și fiscalizarea, atât în Franța cât şi în Uniunea Europeană. Astfel, comunitatea europeană şi-a luat angajamentul să reducă utilizarea pungilor din plastic cu 80% până în anul 2019.

Vestea importantă din cadrul conferinţei privind deșeurile din acest an a fost faptul că o serie de noi reglementări de mediu vor intra în vigoare în următoarele luni. Reprezentanții Ministerului francez al Ecologiei au promis să înceapă adoptarea legislației cât mai curând posibil.

Decretul de interzicere a utilizării pungilor de unică folosinţă din plastic în Franţa va fi publicat la sfârşitul acestui an. Astfel, pungile pentru cumpărături vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2016, iar cele pentru ambalarea fructelor şi legumelor - din ianuarie 2017. Interdicţia va urmări pungile din plastic cu o grosime sub 50 de microni (0,05 milimetri) sau cu un volum mai mic de 25 de litri. Trebuie precizat faptul că aceste pungi de unică folosinţă sunt deja interzise în San Francisco şi sunt supuse unor taxe suplimentare în Ţara Galilor şi Irlanda.

Totodată, Uniunea Europeană s-a angajat să reducă utilizarea pungilor din plastic cu 80% până în anul 2019, dar în cazul în care rata de utilizare a acestora rămâne neschimbată, toate păsările marine vor ingera resturi din plastic până în anul 2050.

Patricia Blanc, directorul general al Departamentului de Prevenire a Riscurilor din cadrul Ministerului francez al Ecologiei, a explicat că primul lucru important care trebuie menţionat este „limita peste care distribuitorii vor fi obligaţi să colecteze deşeurile rezultate din produsele pe care aceştia le vor comercializa“, în timp ce al doilea lucru „va permite comunităţilor să îşi reducă cantităţile de deşeuri menajere colectate prin înfiinţarea unui sistem de colectare separată al deşeurilor biodegradabile“.

De asemenea, va fi publicat un alt text de lege privind combustibilul solid recuperat. Unităţile de producţie a energiei (electrică sau termică) care utilizează deşeuri nepericuloase drept combustibil vor fi reclasificate şi adăugate pe lista de facilităţi privind protejarea mediului înconjurător, iar combustibilul solid recuperat nu va mai fi clasificat ca deşeu. Nu se ştie sigur dacă acest lucru va îmbunătăţi considerabil sectorul de reciclare, care este afectat serios de nivelul scăzut al preţurilor materiilor prime.

Fără stimulente fiscale

Taxa privind activităţile poluante din Franţa (TGAP) rămâne fixă până la sfârşitul anului 2015, dar guvernul trebuie să publice înaine de sfârşitul acestui an tarifele care vor fi în vigoare în 2016. Ministrul Ecologiei, Cédric Bourillet, a declarat că acest lucru trebuie realizat imediat ce bugetul pentru anul 2015 va fi publicat în următoarea perioadă. Planul actual este de a creşte taxa TGAP privind deşeurile prelucrate de la 40 de euro pe tonă în anul 2016, la 48 de euro pe tonă în anul 2025. Cu siguranţă acest lucru nu va fi suficient pentru a descuraja operatorii să recurgă la depozitarea deşeurilor în cazul în care reciclarea continuă să fie neprofitabilă, sau pentru a îndeplini obiectivul de eliminare a deşeurilor nepericuloase până la jumătate între 2010 şi 2025.

„Franţa trebuie să îşi schimbe radical stimulentele fiscale, acest lucru nu este un secret pentru nimeni, iar pentru atingerea ţintelor europene privind ratele de reciclare este vital ca toţi cetăţenii să se implice“, a declarat Michel Sponar, reprezentant al Direcţiei Generale pentru Mediu din cadrul Comisiei Europene.

 

Sursa: ecologic.rec.ro

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 19 ianuarie 2016 13:00
Vizualizări: 1604

Citiţi de asemenea

„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
201
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
282
Norocoșii din cadrul Tombolei Cosmeplant „203 Premii: Câștigă-le tu!” și-au ridicat premiile generoase. Ceremonia de înm...
421
Potrivit oamenilor de știință, vîntul a suflat dintr-o anumită direcție specială, a îndepărtat o parte din stîncă, iar r...
363