ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Putem trăi mai mult cu 20 % modificînd o genă

Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă prin care putem trăi mai mult. Micşorînd expresia unei singure gene, cercetătorii au reuşit să crească durata medie a vieţii unor şoareci de laborator cu aproximativ 20%.

Potrivit studiilor, la oameni, aceasta ar echivala cu o prelungire a duratei medii a vieţii cu 16 ani.

Cercetătorii de la National Institutes of Health, SUA, au lucrat asupra unei gene ce codifică sinteza proteinei mTOR, implicată în metabolism şi care joacă un rol în procesul de îmbătrînire. Rezultatele au apărut în jurnalul Cell Reports.

Specialiştii au modificat genetic şoareci de laborator, astfel încît aceştia să producă doar aproximativ 25% din cantitatea de proteină mTOR sintetizată în mod normal.

Durata medie a vieţii pentru şoarecii modificaţi genetic a fost de 28,0 luni pentru masculi şi 31,5 luni pentru femele, comparativ cu 22,9 luni, respectiv 26,5 luni, pentru masculii şi femelele de şoareci normali.

Oamenii de ştiinţă de la National Institutes of Health au demonstrat prin acest studiu că şoarecii modificaţi genetic se descurcau mai bine decît cei obişnuiţi la testele de echilibru şi orientare prin labirint, ceea ce arată că se menţineau mai bine în ceea ce priveşte memoria şi coordonarea mişcărilor.

Rezultatele ar putea duce la dezvoltarea unor terapii anti-îmbătrînire destinate în mod specific anumitor organe.

 

Sursa: moldovenii.md

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 07 octombrie 2015 11:00
Vizualizări: 1680

Citiţi de asemenea

În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
131
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
121
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
204
În agitația zilnică, rareori mai găsim timp pentru adevărate descoperiri gastronomice. Însă momente pe care vrem să...
244