ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

„Rain Palette”: rochii cameleoni reacţionează la ploi acide
  

 

Înăsprirea normelor legislaţiei în domeniul mediului a redus semnificativ în ultimii 30 de ani emisiile de dioxid de sulf şi oxizi de azot. Cu toate acestea, ploi acide, la fel ca înainte, rămân o ameninţare reală pentru sănătatea umană. Dahea Sun, studenta Colegiului Central de Artă şi Design St Martin din Londra, a decis să atragă atenţia opiniei publice la problema reală în mod destul de neobişnuit.

 

În baza antocianilor - pigmenţilor solubili în apă care pot fi găsiţi în varză roşie, afine şi vinete, ea a creat vopsele naturale pentru colorarea textilelor. Împreună cu colega Ga Yeon Lee, specializată în proiectarea hainelor pentru femei, San a emis o colecţie de rochii cameleoni, care schimbă culoarea în funcţie de aciditatea precipitaţiilor.

 

«Rain Palette»: платья-хамелеоны реагируют на кислотные дожди 

 

Spre deosebire de majoritatea proiectelor conceptuale privind haine indicatoare, colecţia de rochii de mătase cu numele poetic „Rain Palette”, adică, „Paleta ploii” s-a dovedit a fi surprinzător de elegantă, feminină şi destul de potrivită pentru uzură zilnică. Bucură plăcut croiala elegantă, culori pastelate moi, decorul elegant cu introduceri tricotate, croşetate sau broderie. Cu toate acestea, cel mai interesant lucru se începe sub ploaie: de îndată ce pe rochie cad picături de ploaie, antocianii, reacţionând la nivelul pH-ului de umiditate, schimbă culoarea ţesăturii. Totodată, cu cât este mai mare nivelul de PH picături de ploaie, cu atât mai semnificativ se schimbă culoarea rochii indicatorului.

 

«Rain Palette»: платья-хамелеоны реагируют на кислотные дожди 

 

Este o idee foarte interesantă şi atrăgătoare din punct de vedere estetic, dar ar fi mult mai practic, de a crea nu rochii, ci, să spunem, umbrela cameleon, deoarece a sta sub ploi acide, chiar şi din curiozitate, nimeni nu doreşte cu adevărat. Cu o umbrelă ar fi fost mult mai uşor, mai plăcut şi mai sigur. Ar fi bine de a crea sticle sau căni indicatoare adecvate pentru controlul apei de băut, nu este un secret că calitatea apei de robinet lasă de dorit. Chiar dacă din robinet curge un lichid limpede, aceasta nu înseamnă că el este potrivit pentru consum, fără o purificare suplimentară. De exemplu, analiza apei în Sankt-Petersburg, aproape întotdeauna indică prezenţa clorului rezidual şi a conţinutului ridicat de fier, care pot afecta în cele din urmă starea de sănătate.

 

«Rain Palette»: платья-хамелеоны реагируют на кислотные дожди 

 

De altfel, rochii cameleoni din colecţia „Rain Palette” sunt „o fişă” inovatoare. În afară de rochii romantice pentru o plimbare sub ploaie, Dahea Sun a dezvoltat o aplicaţie specială pentru smartphone-uri, care în baza modificărilor de culoare  poate determina nivelul actual al pH-ului, pentru a partaja informaţii cu alţi utilizatori, trimite scanări în baza de date comune. Prin aplicarea sistemul global de poziţionare, va fi creată o eco-hartă vizuală de calitate a aerului pe o scară globală.

 

«Rain Palette»: платья-хамелеоны реагируют на кислотные дожди 

 

Combinând într-un singur proiect ştiinţa, moda, ecologia şi noi tehnologii, Dahea speră să ridice gradul de sensibilizare a populaţiei în mai multe probleme vitale pentru planetă. Şi ea poate reuşi, pentru că atunci când omul din observator se transformă în participant activ la experiment, atitudinea lui faţă de problema se schimbă dramatic, din cea străină şi distanţată ea devine personală. Putem doar spera ca ideile studentei inventive vor primi un sprijin financiar adecvat.

 

«Rain Palette»: платья-хамелеоны реагируют на кислотные дожди 

 

 

Sursa: facepla.net

 

Vineri, 03 august 2012
Vizualizări: 3068

Citiţi de asemenea

Cuptorul rusesc este un fenomen unic al culturii materiale slave de est, cel mai viu simbol al spiritului rus - minuțioz...
93
Combinația acestor componente face minuni!Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, petele pigmentare se formează ...
305
O prietenă mi-a povestit recent despre o scenă oribilă care a avut loc în casa lor după ce fiica ei a recunoscut că este...
63
Această structură are o vechime de 3000 de ani și este situată în orașul Gonabad. (Iranul modern)Kyariz este considerată...
237