Rechinul ciocan și 8 alți pești incredibil de ciudaţi
Evoluţia este responsabilă pentru crearea unor animale cu adevărat impunătoare avînd multe caracteristici utile, dar în plan exterior foarte ciudate. Gîtul unei girafe, trompa unui elefant sunt caracteristici neobișnuite, la care noi mai mult sau mai puțin ne-am obişnuit (poate, cu excepţia nasului lui Condylura cristata din familia cîrtiţelor). Însă când vine vorba despre locuitorii marini, lucrurile devin chiar mai stranii și mai ciudate.
Este într-adevăr greu de spus ce se întâmplă în adîncul întinderilor acvatice, pentru că la acest moment sunt cunoscute doar 230.000 de specii din aproximativ 10 milioane de fiinţe marine, pe care le vom descoperi în viitor. Putem spune un singur lucru: pentru noi, locuitorii ţărmului uscat, mările și oceanele, fără îndoială, sunt locul de viaţă al unor creaturi foarte neobișnuite. În comparație cu aceste creaturi care sunt la fel de ciudate și extravagante, precum şi frumoase, extratereştrii cinematografici arăta destul de obișnuit.
De exemplu, uitaţi-vă la rechinul ciocan. Pentru majoritatea dintre noi, aceşti rechini cu o formă de cap nebună sunt destul de obișnuiţi pentru a atrage încă o privire. Dar, dacă vă veţi opri și uita mai atent, atunci neapărat vă veţi gîndi: ce fel de pește ciudat! Dar, acest vînător, cu un cap voluminos, nu merge nici într-un fel de comparație cu alți locuitori supranaturali ai adîncurilor acvatice. Mai jos sunt prezentate doar cîteva specii cunoscute și avînd în vedere milioanele care rămîn a fi studiate, în general este imposibil de spus, ce fel de miracole se ascunde la fundul oceanelor.
Peticar
Căluşeii de mare sunt animale ciudate. Iar, acest membru al familiei Syngnathidae, numit peticar (Phycodurus eques) a evoluat un pic mai departe în dezvoltarea unei gene haioase. În rezultat natura a obţinut o mascare extravagantă a algelor marine.
Pinagor
Aceşti peşti arată ca nişte jucării de buzunar. Aripioarele înotătoare modificate, au evoluat în discuri lipicioase cu care peștii se fixează de obiecte. Și pentru a adăuga ciudățenie și farmec la aspectul exterior, mulți peşti au mici umflături osoase, ieşite din cap și din corp.
Grimpotevtis
Grimpotevtis, de asemenea, cunoscut sub numele de caracatiţa Dumbo, desigur face parte din cele mai extraordinare animale marine. Această creaţie înfiorătoare, trăieşte la o adîncime de 7 km sub nivelul mării, mai adînc decît alte caracatițe cunoscute. Caracatiţa poate să-şi transforme stratul de piele transparent în roşu, iar lungimea ei constituie 2 metri.
Boxfish cu coarne
Boxfish cu coarne ordinar (Lactoria cornuta) este un reprezentant tipic al familiei Ostraciidae, creşte în lungime pînă la 50 cm şi este cunoscut pentru coarnele sale vesele. Cît priveşte gura în formă de tub, se pare că peștele o foloseşte pentru a găsi hrană, suflînd fluxurile de apă în nisip de pe fund.
Solenostomus paradoxus
Solenostomus paradoxus este un exemplu de bijuterie elegantă și totodată o obsesie morbidă, cum s-ar putea presupune după numele lui. Acest pește este foarte dificil de descoperit în ocean din cauza dimensiunilor mici (12 cm de lungime) și desigur, aspectului exterior, care se aseamănă cu recifele de corali, în care el vieţuieşte.
Rac Stomatopoda
Staţi departe de racul Stomatopoda! Aceste crustacee colorate sunt creaturi cu adevărat rele. Ele au un cleşte puternic cu care străpung, ameţesc și dezmembrează. Și să nu credeţi că în acvariu, acestea nu sunt periculoase. Este cunoscut faptul cînd reprezentanții mai mari au spart sticla de acvariu cu o singură lovitură mortală de cleşte.
Peștele clovn verucos din Tahiti
Cine a încrucişat un peşte cu o perucă sperietoare? Peştii ăștia cu păr, arată foarte ciudat, dar modul lor de a obține hrana, este şi mai straniu. Atunci cînd se apropie prada, peştii mișcă cu anexele, simulînd viermii. Cînd prada se apropie pentru a apuca un vierme imaginar, peștele clovn, rapid deschide gura care este de 12 ori mai mare decît corpul și vînătorul nefericit, cît ai clipi din ochi, împreună cu fluxul de apă este absorbit în interior. Imaginați-vă acest pește cu gura deschisa, care depăşeşte de 12 ori dimensiunile creaturii însăşi. Gata!
Peştele Drac de Mare (Trachinus Draco)
Deşi acest peşte cu păr, de asemenea, face parte din familia Antennariidae, aspectul lui exterior pare complet diferit, dar nu mai puțin ciudat. Și uneori, mascarea lui este înfricoșătoare.
Sursa: facepla.net