Reciclarea deșeurilor alimentare în New York City
Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, a anunţat un plan de creștere a producției de compost din deșeuri alimentare create de opt milioane de locuitori. Potrivit primarului, peste câțiva ani separarea deșeurilor alimentare de la alte deșeuri va fi obligatorie pentru cetățeni.
În unele orașe ale ţării, inclusiv San Francisco şi Seattle, prelucrarea deşeurilor alimentare a fost deja lansată, dar în New York, unde criticii sunt îngrijoraţi de faptul că densitatea construcţiei urbane face acest lucru mult mai dificil și, eventual, mai urât mirositor, idea se înrădăcinează mai lent. Însă oficialii oraşului au declarat pentru reporteri că programul-pilot privind producerea compostului se aplică mai bine decât se aștepta.
În raportul său cu privire la situația din oraș, Bloomberg a numit deșeurile alimentare "ultima frontieră de reciclare din New York". Primarul a spus: "În fiecare an noi aruncăm la groapa de gunoi 1,2 milioane de tone de deșeuri alimentare la un preţ aproximativ 80 de dolari pe tonă Aceste deșeuri pot fi folosite ca îngrășământ şi sunt transformate în energie la un preț mult mai mic. Acest lucru este benefic şi pentru mediu înconjurător și pentru contribuabili...".
Administrația spune că în curând se așteaptă să plătească întreprinderii locale pentru compostarea a 100000 de tone de deșeuri alimentare anual, care reprezentă aproximativ 10 la suta din deşeuri de bucătărie a locuitorilor din mediul urban. În Big Apple deșeurile menajere sunt reciclate în afara orașului şi oamenii de afaceri sunt nevoiţi să se folosească de servicii private pentru eliminare.
O mică parte din oamenii de afaceri trimit deja deșeurile alimentare pentru compost la piaţa comenzilor private, în special "clădirile verzi"de lux, cum ar fi Turnul Hearst și Turnul Bank of America.
Oraşul raportează că de asemenea intenționează să angajeze o companie pentru a construi o uzină care va prelucra deșeurile alimentare în biogaz - metan care poate fi ars pentru a genera electricitate. Se preconizează că programul de deșeuri alimentare va fi aplicat într-un ritm accelerat peste câțiva ani, începând cu voluntarii, până când nu se va desfășura complet în 2015-2016.
Deșeurile alimentare plasate la gunoişti produc metan - un gaz cu efect de seră potențial. Probabil, New York va fi capabil să se conecteze la o rețea existentă de producătorii de compost, deoarece grupurile private de ceva timp deja sunt angajate în astfel de activități. Centrul ecologic Lower East Side, de exemplu, realizează un program popular de compostare pentru locuitorii din mediul urban începând cu 1990. Unii oameni de asemenea raportează că colectează deșeurile de bucătărie și le predau la punctele de colectare situate pe piețele agricole și în alte locuri.
Christine Datz-Romero, co-fondator şi director al centrului Lower East Side Ecology Center că interesul pentru producerea compostului s-a format de-a lungul anilor. "Aș îndrăzni să spun acest lucru că oamenii sunt preocupați de schimbările climatice și doresc să facă mici schimbări în stilul lor de viaţă, care vor deveni parte a soluţiei", - spune Datz-Romero. Ea constată că deșeurile alimentare depozitate emit metan, un gaz cu efect de seră potențial.
Datz-Romero a adăugat că succesul programului depinde de detalii. Potrivit dnei, orașul a efectuat un studiu-pilot cu privire la posibilitatea de producere a compostului acum treizeci de ani, dar el nu a dispus de "camioane adecvate pentru transportare sau unităţi de prelucrare amplasate în locuri potrivite, astfel încât experimentul s-a dovedit a fi prea scump. Ea crede că zonele dens populate necesită o îndepărtare frecventă a deșeurilor pentru a preveni apariţia mirosului.
"Sunt îngrijorată de capacitatea noastră de a procesa materiale la nivel local, pentru că este o parte importantă a producerii raţionale a compostului, altfel se pierde o mulțime de combustibil pentru transportarea deșeurilor și acest lucru este lipsit de sens", - spune ea.
În cadrul noului program iniţiat de primar, participanţii vor primi containere de dimensiunea unui coș de alimente pe care îl pot completa cu tot felul de resturi, începând cu filtre de cafea până la tulpinile broccoli. Aceste cutii vor fi apoi golite în containere maro mari instalate la marginea trotuarului de colectare. Locuitorii din Manhattan vor arunca deşeurile alimentare în containere de gunoi centralizate.
Oficialii administrației susțin că compostarea deșeurilor alimentare în loc de trimiterea lor la gropile de gunoi, dintre care cele mai multe sunt situate în alte state, ar putea economisi orașului 100 de milioane de dolari pe an. Bloomberg este în aşteptare pentru definitivarea obligatorie a programului în următorii ani, cu toate că acest lucru va rămâne la discreția succesorilor săi, deoarece mandatul de primar se apropie de sfârșit.
Sursa: facepla.net