Reciclarea deșeurilor alimentare în San Francisco
În 2009 San Francisco a emis un act juridic prin care producerea compostului din deșeuri alimentare a devenit imperativă şi a făcut orașul primul în Statele Unite, care s-a apucat de treabă pe o scară largă.
Directorul Secţiei Relaţii Publice în cadrul Departamentul de Mediu Guillermo Rodriguez a spus că dispoziţia a fost parte a obiectivului orașului de a funcţiona „fără deşeuri” până în 2020, ceea ce înseamnă că nici un material nu va fi trimis la groapa de gunoi. Astăzi, orașul trimite aproximativ 80 la sută din deșeuri la reciclare şi compostare.
"Gunoiul aruncat conţine toate formele de deșeuri – casnice, comerciale, inclusiv deşeurile în urma oamenilor care în mod regulat fac naveta din suburbii în oraș și înapoi pentru a lucra, turişti, etc.”, - spune Rodriguez. Pentru comparație, New York în prezent direcționează la reciclare doar 15 la sută din deșeuri.
Potrivit lui Rodriguez, programul de compostare urban a crescut de la colectarea a 400 de tone pe zi, cu trei ani în urmă, la mai mult de 600 de tone în prezent. Resturile de alimente și gunoiul din curte sunt colectate de firma Recology, care supune reciclării toate deșeurile, indiferent de origine.
O mare parte din deșeurile alimentare sunt prelucrate de întreprinderea Jepson Prairie Organics care produce compost şi este situată la 55 mile (89 km) la est de San Francisco, în Vacaville. Pe coji de portocale și ambalaje pentru pizza apoi fac ospăț microbii, atâta timp cât acestea nu se transformă în compostul valoros - un îngrășământ natural care este în mare cerere la producătorii agricoli regionali.
"Multe întreprinderi vinicole din Napa și Sonoma sunt cumpărătorii majori de compost, deoarece acesta are o valoare nutritiva ridicată, aşa că este o bună încheiere a ciclului, care începe cu umplerea containerelor verzi", - spune Rodriguez. Compostul este de asemenea vândut cetățenilor individuali, designerilor de peisaj și Gospodăriei Drumurilor. El este aprobat pentru utilizare în solul organic certificat.
Robert Reed, purtător de cuvânt al Recology, a declarat că San Francisco City "este cu siguranţă pe drumul cel bun." El a adăugat: "Resturi alimentare sunt unul dintre cele mai importante tipuri de deșeuri, deoarece acestea sunt bogate în substanţe nutritive şi carbon - resurse critice pentru mediul înconjurător și sănătatea umană".
Așa cum se menționează pe site-ul Recology, la Jepson Prairie angajații amestecă deşeuri alimentare şi materiale din curte într-un concasor industrial, pentru a atinge caracteristicile fizice și chimice, ideale pentru o degradare microbiană". Acest material amestecat apoi se încarcă în mașină pentru a face compost, numită Sistemul ECS, cu capacitatea de a regla nivelurile de temperatură și oxigen, pentru a stimula descompunerea organismelor benefice și distrugerea microbilor potențiali periculoşi.
Atunci când materialul este suficient de descompus, o parte din el de granulație fină este derivat din amestec. După aceea, el trece din nou în grămezi în aer liber - rândurile de compost, unde el se va "maturiza". Materialul este umezit cu regularitate și răsturnat (pentru a oferi oxigen), acest lucru permite microbilor benefici să-l digere fericit în continuare.
"Noi toţi dorim să avem la prânz frunze roșii de salată sănătoasă," - spune Reed. "Trimiterea deșeurilor alimentare înapoi la ferme face acest lucru posibil". El adaugă că astfel de compost ajută agricultorilor să se bazeze mai puțin pe îngrășăminte chimice.
Rodriguez a menţionat că orașul de asemenea examinează posibilitatea de a converti o parte din materiale organice aruncate în biogazul utilizabil.
"Trei elemente fantastice"
Argumentând despre programul de compost, Rodriguez a spus: "Succesul nostru mare constă în faptul că noi facem acest lucru simplu pentru oameni". El adaugă că departamentul său și echipa Recology intenționează să ofere " Trei elemente fantastice": containere de culoare negru, verde și albastru. Gunoiul se duce în containerul negru, materialele organic sunt trimise în containerul verde și alte materiale reciclabile cum ar fi hârtia, sticla si metal, sunt în trimise în containerul albastru.
"Noi facem mult pentru a educa cetăţenii noştri", - recunoaşte Rodriguez. A fost o anumită reticență de a accepta programul obligatoriu, dar "multe depind de instruire".
Rodriguez a spus că agenția sa preferă să nu amendeze populaţia pentru nerespectarea regulilor, deși are astfel de împuterniciri. "Am decis să nu alegem metoda de bici", - explică el.
În schimb, departamentul depune eforturi pentru a face propagandă, trimite oamenii în suburbii pentru a explica programul și difuza informații.
Pentru cei care se tem că compostarea urbană poate avea un miros urât, Rodriguez reiterează metoda de instruire și relatează despre câțiva pași simpli pentru a minimiza problema. Unii preferă să înghețe compostul, iar orașul oferă pentru această procedură pungi biodegradabile. Alţii mai des eliberează containere de compost oferite gratuit de administraţia oraşului. Ceilalţi presară resturile alimentare cu bicarbonat de sodiu.
Rodriguez a menţionat că atingerea scopului zero deșeuri necesită mai mult decât producerea compostului din resturi alimentare. Potrivit dlui, orașul a adoptat o lege care interzice utilizarea recipientelor alimentare din polistiren, fapt care a determinat o parte semnificativă de oameni de afaceri să treacă la materiale biodegradabile și reciclabile. În plus, conturile comerciale sunt în mare măsură debitate pentru containere de culoare neagră. Acest lucru asigură faptul că mai multe deșeuri sunt eliberate și trimise la reciclare. Dacă oamenii doresc să scape de lucrurile mari, ei pot apela la serviciile administrației şi organiza exportul acestora.
"Pentru a atinge scopul de zero deșeuri, este necesară ocombinație de elemente unite împreună", - a spus el.
Planul de compost deja s-a soldat cu consecinţe pozitive. La mijlocul anului 2012, datorită producției de compost în San Francisco, orașul a redus emiterea gazelor cu efect de seră cu 12% sub nivelul din 1990.
Reed spune: "Cercetătorii au calculat că dacă fiecare oraș din Statele Unite va repeta programul de compostare Francisco San, atunci putem reduce emiterea națională de dioxid de carbon cu 20%." El adaugă că succesul orașului dovedește posibilitatea producerii de compost pe scară largă într-un mediu urban dens.
Sursa: facepla.net