Recifele de corali distruse de boom-ul economic al Chinei
Boom-ul economic al Chinei a provocat distrugerea, în ultimii 30 de ani, a mai mult de 80% din recifele de corali din jurul continentului şi din Marea Chinei, relevă un studiu realizat de cercetători australieni şi chinezi.
“Am descoperit că populaţia de corali a scăzut cu cel puţin 80% în ultimii 30 de ani în recifele de coastă de-a lungul Chinei continentale şi din jurul insulei Hainan”, iar “în jurul atolilor şi al arhipelagurilor revendicate de şase state în Marea Chinei de Sud, suprafaţa coralilor s-a redus cu 20-60% în ultimii 10-15 ani”, afirmă studiul întreprins de Centrul australian de cercetări asupra recifelor de corali şi de Institutul chinez de oceanologie.
Dezvoltarea şi urbanizarea zonelor de coastă, poluarea şi pescuitul excesiv, legate de expansiunea economică a Chinei, sunt principalele cauze ale acestor distrugeri, afirmă autorii.
Distrugerea coralilor din sudul Chinei, unde recifele se întind pe circa 30.000 km2, este agravată de lipsa de colaborare între statele care au revendicări teritoriale asupra acelei zone.
Unele ţări au creat parcuri naturale pentru protejarea coralilor, însă aceste rezervaţii sunt prea mici şi prea îndepărtate unele de altele pentru a fi cu adevărat eficiente, mai susţin autorii studiului. Aceştia avertizează că timpul rămas la dispoziţie pentru salvarea recifelor din sudul Chinei se scurge rapid, dat fiind nivelul de degradare identificat.