Reducerea tăierii forestiere ilegale
Reducerea tăierii forestiere ilegale
Prevenirea tăierii forestiere ilegale - o modalitate ieftină de a reduce emisiile de carbon. Volumele exploatării forestiere ilegale, după cum se relatează într-un raport colectiv, lansat de Chetam House din Londra, au scăzut cu 22%, începând cu anul 2002.
Autorii raportului cred, că lupta împotriva furnizării forestiere ilegale şi transportării lemnelor este un mod ieftin de a lupta pentru reducerea emisiilor de hidrocarburi prin arderea şi putrezirea copacilor. În ultimul deceniu reducerea exploatării legale a pădurilor a împiedicat eliminarea de 1,2-1,4 milioane de tone de dioxid de carbon, aflate în copaci.
Deşi în raport se afirmă că, problema nu este rezolvată. Colectarea forestieră ilegală este primul pas al unui proces global, care, în cele din urmă, se va termina cu distrugerea completă a pădurilor, faptul care are loc în numeroase regiuni. În multe ţări există legi în susţinerea pădurilor, deşi tăierea ilegală a pădurilor există acolo, unde înfloreşte corupţia, haosul şi apatia politică, indiferent de legi, scrise în cărţi. Braconierii sunt atât grupe mici de oameni cu un camion şi o pereche de muncitori, cât şi corporaţii de milioane de dolari, care construiesc drumuri şi joagare (JOÁGĂR- ferăstrău mecanic, folosit la tăierea longitudinală a buştenilor – trad.).
Producţia din lemne, extrase în mod ilegal, de foarte multe ori vine pe pieţele din Europa, Japonia şi Statele Unite. În aceste zone statul stă la straja legii. În 2008, SUA a interzis importul lemnelor, tăiate ilegal. În acest an, Parlamentul European a votat în favoarea unor astfel de reglementări pe 7 iulie. Interdicţia va intra în vigoare în Europa în 2012. "Cu toate acestea, companiile continuă să treacă cu vederea această situţie şi pun profitul mai presus de normele etice", - spune autorul principal al raportului, Sam Lawson, membru asociat al Chetam House. "Dar, chiar şi o interdicţie totală a importurilor lemnelor tăiate ilegal, nu va ajuta, deoarece contrabanda ar găsi o modalitate de ieşire pe pieţe “mai puţin sensibile”, cum ar fi Orientul Mijlociu", -susţine Lawson. "Chiar dacă SUA ar închide complet pieţele lor – chiar şi atunci, cu siguranţă, problema ar exista în continuare", - spune dl.
Înainte ca lemnul, extras illegal, vine în ţările beneficiare, de multe ori acesta trece prin China sau Vietnam. În raport se spune că întărirea controalelor în aceste ţări “tranzit” de mult timp a devenit actuală.
Cu toate acestea, volumul exploatării forestiere ilegale a scăzut mult în cele trei ţări studiate în detaliu în raport. Autorii au constatat o reducere de 50% în Camerun, 50-75% în Brazilia şi 75% în Indonezia. O astfel de reducere ar putea scădea costul unei tone de carbon de la $ 18 la $ 2,5, conform normelor comerciale pentru unităţi de carbon în Uniunea Europeană.
Motivele variază de la ţară la ţară. În Camerun, ţările donatoare au binsistat asupra faptului că fie organizată o societate independentă, care să monitorizeze pădurile. În Brazilia, lupta împotriva exploatării forestiere ilegale decurge ani întregi, şi reducerea a fost realizată datorită eforturilor depuse de preşedintele brazilian Inatsio Luiz Lula da Silva. În Indonezia, se pare că principala presiune a fost făcută de organizaţii non-guvernamentale. “Dar toate aceste realizări sunt uşor reversibile, - spune Lawson, - din cauza capriciilor de jocuri politice, care duc la schimbări frecvente în politicile statelor concrete. Lucrurile se pot schimba foarte repede la o stare anterioară, - a spus el. - Şi avem încă foarte multe de făcut”.