ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Rețeta finlandeză a vopselei naturale

Finlandezii, un popor practic, au constatat că vopseaua de ulei nu contribuie longevității caselor din lemn. Studiile au arătat că sub vopsea se acumulează umiditatea care creează un mediu optim pentru dezvoltarea microorganismelor care distrug lemnul. Astfel ei recomandă de a folosi rețeta lor finlandeză. Și într-adevăr - astfel de case și garduri stau de decenii, fără a fi distruse sau deteriorate. Vopseaua finlandeză, sincer, e o mană cerească pentru locuitorii rurali și grădinarii.

Compoziția vopselei finlandeze:

• făină de grâu sau de secară - 720 g,

• sulfat de fier – 1560 g,

• sare - 360 g,

• pigment de var uscat - 1560,

• apă - 9 l.

Punctul culminant este respectarea strictă a tehnologiei de preparare a compoziției finlandeze. În primul rând se prepară pasta. Se ia făină, se adaugă apă rece - treptat, pentru a aduce compoziția la consistență de smântână groasă. Restul - 6 litri de apă se toarnă în stare fierbinte mai apoi. Acum pasta se strecoară și se pune la foc. Amestecând constant, se adaugă sare, apoi sulfatul de fier, pigmentul de var uscat. Se toarnă apa rămasă (fierbinte) pentru a obține compoziția finală. Se aplică pe suprafața de lemn cu o perie, de două ori.

Consumul vopselei - 300 de grame pe un metru pătrat. Dacă casa sau gardul au fost anterior vopsite cu vopsea de ulei, aceasta trebuie curățită complet. Amorsarea nu este necesară.

Gardul prelucrat cu această compoziție finlandeză poate sta fără reparații până la 20 de ani. Este cunoscut faptul că în casele vopsite cu vopsea de ulei, pereții nu mai respiră. Compoziția finlandeză este lipsită de acest dezavantaj.

 

Citiţi de asemenea

    Un an fără pantaloni: anul de minuni și experiențe noi!   Un an în urmă am aruncat ultimii...
8634
Principala caracteristică a pădurii, au aflat cercetatorii, au fost copacii vechi din specia Eospermatopteris și Archaeo...
94
Anume așa – o cremă magică,  de casă propune o femeie de 57 de ani să fie numită crema de întinerire, rețeta căre...
274