ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Renumitul soi de roșii cherry, acum este crescut și în Moldova

Andrei Nistor s-a întors în Moldova după 8 ani de experiență peste hotare. El nu regretă alegerea pe care a făcut-o, deoarece în opinia lui, casa natală nu se compară cu nimic. Munca grea la construcții, în Italia, l-a convins că trebuie să realizeze un business plan și să înceapă o afacere acasă, în Moldova. Ideea a apărut întâmplător, când tânărul a hotărât să facă o seră pentru creșterea legumelor în grădina părinților săi. Pentru a porni proiectul tânărul avea nevoie de materiale și puțină răbdare. Un search pe site-ul fermierul.md i-a schimbat viața. Andrei a văzut avizul programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii” și a început să acționeze.

În locul unei sere mici – o producție întreagă

Astfel, Andrei a devenit participantul concursului. Primul pas a fost înregistrarea pe site, iar la scurt timp a primit confirmarea – candidatura a fost aprobată. Prin urmare, Andrei a fost învitat la cursuri unde a scris un business plan adevărat, așa cum și-l dorea. „Nu a fost deloc ușor”- povestește tânărul. Trebuiau organizate și planificate strict toate finanțele și efectuate calculele exacte. Dar efortul a fost răsplătit, deoarece o parte din cheltuieli au fost acoperită de programul „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”. Din banii oferiți de proiect, antreprenorul a procurat 2 sere, 2 cisterne pentru apă, gard, porți și a achitat serviciile de montare a serelor. Azi în locul unei sere casnice mici sunt instalate două sere de producție în care deja al doilea an cresc în volum mare roșiile ecologice cherry.

Roșiile cherry sunt în afara concurenței

Producerea roșiilor în Aneii Noi a prins o nouă viață. Andrei crește 2 soiuri de roșii: „gardenberry” și „black cherry”, care până acum nu puteau fi găsite la tarabele din oraș. Din cele spuse de Andrei, acest soi de roșii a fost ales din câteva motive. Principalul este gustul, deoarece cherry nu se poate comapara cu alte soiuri de roșii. Tomatele bine crescute conțin de 2-3 ori mai mult zahăr decât cele simple, sunt nutritive și le plac tuturor. Deși roșiile cherry costă de câteva ori mai mult decât alte soiuri, acest produs este foarte solicitat pe piață. De aceea fermierii pot lucra cu el fără frică. În consecință, în Anenii noi au apărut și noi locuri de muncă.

Până la 5 tone de roșii pe an

Andrei Nistor împreună cu prietenii prelucrează 32 de arii, unde cresc până la 5 tone de roșii pe an. Chiar și în timpul verii secetoase, cherry primesc umeditatea necesară datorită irigării prin picurare. Componența echipei este în dependență de sezon, arpoximativ din 4-6 pesoane. Datorită lor, tomatele întotdeauna sunt culese la timp pentru a ajunge cât mai repede la cumpărători. Cu o astfel de roadă, după cum a spus Andrei, nu e deloc rușinos să participi la festivalul anual etno-gastronomic „Bostaniada”.

Azi roșiile cherry din Anenii Noi s-au făcut cunoscute și îndrăgite în Chișinău. Roada proaspăt culeasă este cu plăcere primită de câteva restaurante. În viitor Andrei planifică să mărească producerea, să își construiască încă 2 sere. Acest fapt va mări semnificativ volumul producerii și va permite livrarea tomatelor în rețelele de supermarketuri.

Экологически чистые «черри» уже выращивают в Молдове

Экологически чистые «черри» уже выращивают в Молдове

Экологически чистые «черри» уже выращивают в Молдове

Экологически чистые «черри» уже выращивают в Молдове

Экологически чистые «черри» уже выращивают в Молдове

Экологически чистые «черри» уже выращивают в Молдове

Экологически чистые «черри» уже выращивают в Молдове

 

Sursa: allmoldova.com

Luni, 30 noiembrie 2015
Vizualizări: 3676

Citiţi de asemenea

Astăzi vom examina cele mai periculoase și mai înfricoșătoare drumuri din lume....
61
La 26 septembrie 1991, patru bărbați și patru femei au devenit prizonieri voluntari într-un spațiu imens construit pe pa...
159
Această plantă frumoasă poate fi întîlnită pe străzi și în parcuri în toate orașele lumii, situate în latitudinile sudic...
93
A venit primăvara, natura se trezește, a sosit timpul ca și noi, oamenii, să ne trezim, pentru că și noi facem parte din...
123