ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Rețete sănătoase cu nuci de tei

Omul se poate hrăni din pădure cu ciuperci, plante și pomușoare, dar și cu nuci. În afară de tipurile de nuci cunoscute, există și unele mai puține cunoscute – nucile de tei. Cît nu ar suna de straniu, dar teiul are nuci destul de gustoase și comestibile. Ele sînt mici, dar coaja lor e moale și se strică ușor, iar din miez pot fi pregătite multe delicii…

Nucile de tei au o valoare nutritivă înaltă: conțin 60% din uleiuri. Pentru comparație: nucile conțin 60-76% din uleiurile grase, iar alunele– 62-72%.

- Cu ce seamănă gustul nucilor de tei?

E simplu să încercați singuri, or fructele de tei sînt accesibile cel puțin din august pînă în februarie. Gustul e o chestiune subiectivă. Mie îmi amintesc de semințele de dovleac, mac crud și migdale. Destul de gustoase, doar că coaja e puțin tare.

- Ce putem prepara din nucile de tei?

În primul rînd, orice băutură sau desert, unde se adaugă nuci.

În al doilea rînd – ulei vegetal. În literatura de specialitate se menționează că proprietățile uleiului de tei sînt comparabile cu cele ale uleiului de măsline.

Șrotul obținut după extragerea uleiului își pierde gustul semințelor de dovleac și seamănă mai mult cu migdalele, așa că și întrebuințarea lui este corespunzătoare (componentă pentru halva, copturi etc.). Puteți adăuga șrotul în băuturi (după analogie cu praful de cacao, unde după extragerea untului de cacao rămîn foarte multe substanțe folositoare).

În al treilea rînd, din nucile de tei, ca și din soia, de exemplu, puteți obține lapte și frișcă vegetale. Laptele la gust nu e chiar cine știe ce, iar frișca e destul de bună pentru cafea.

Uleiul, laptele și frișca le vom obține prin cele mai accesibile metode.

- Ulei de tei

Precum se știe, uleiul vegetal se obține prin cîteva metode. Din cauza lipsei presei de extragere directă și a temerilor legate de extragerea cu ajutorul benzinei, uleiul putem să-l obținem în felul următor:

1. Adăugăm nucile în stup.

2. Le zdrobim

3. Turnăm deasupra uncrop.

Apropo, sînt foarte multe specii de tei, de aceea și coaja nucilor diferă: cele netede – se strică între degete, iar cele gradate sînt puțin mai tari și pot fi stricate doar cu ciocanul.

Sub acțiunea temperaturii înalte, celulele nucilor de tei se distrug, eliberînd o cantitate de ulei, care peste un timp va ieși la suprafață.

- Lapte de tei

Precum am menționat mai sus, calitățile gustative ale laptelui de tei nu sînt înalte. Însă iată, totuși, metoda de obținere a lui: peste nucile muiate și zdrobite se toarnă uncrop 1:4, 1:9, în funcție de grăsimea dorită, timp de patru ore se amestecă periodic. Apoi, laptele se strecoară, se adaugă sare, zahăr și se fierbe.

- Frișcă de tei

Peste nucile zdrobite se toarnă uncrop 1:1, se amestecă și se lasă pe 12-24 de ore. Frișca obținută se separă (ca laptele sau prin altă metodă). Cafeaua cu frișcă de tei este plăcută, cu gust de migdale.

 

Sursa: rus-health.info

Citiţi de asemenea

Când o persoană deja știe să vorbească, apare nevoia de a împărtăși cu ceilalți ceea ce știe, fie planuri și fantezii. D...
238
Socrate a învățat să cânte la multe instrumente muzicale la vârsta de 70 de ani și a reușit să stăpânească această artă ...
223
În Europa există legende despre femei misterioase care construiau structuri din piatră — dolmene și cromlehuri. Creatoar...
303
Monumentul natural „Suta de Movile” se întinde pe o suprafață de aproximativ 1600 de hectare, la sud-sud-est de satele B...
243