ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Revelație

Într-o școală din Moscova un băiat a încetat să meargă la lecții. Nu merge o săptămână, două... Leova nu avea telefon, iar colegii de clasă, la sfatul învățătoarei, au hotărît să meargă la el acasă.

Le-a deschis ușa mama lui Leova. Ea avea față foarte tristă.

Băieții s-au salutat și au întrebat timid:

- De ce nu vine Leova la școală?

Mama a răspuns cu tristețe:

- Nu va mai învăța cu voi. A avut o operație. Nereușită. Leova este orb și nu poate merge singur...

Băieții sau rămas muți, s-au uitat unul la altul și apoi unul dintre ei a propus:

- Noi  îl vom duce pe rînd la școală.

- Și acasă îl vom conduce.

"Și temele putem face cu el", se grăbeau să vorbească colegii de clasă, întrerupîndu-se reciproc.

În ochii mamei au izbucnit lacrimile. Ea a condus prietenii în cameră. Puțin mai tîrziu, pipăind drumul cu mîna, în fața lor a apărut Leova legat la ochi.

Băieții au înmărmurit. Abia acum au înțeles cu adevărat ce nenorocire i s-a întîmplat prietenului lor. Leova a spus cu greutate:

- Bună.

Și deodată băieții au început din toate părțile:

- Mîine eu vin să te iau și te duc la școală.

- Iar îți voi spune ce teme am trecut la algebră.

- Iar eu la istorie.

Leova nu știa pe cine să asculte și doar dădea confuz din cap. Pe obrajii mamei curgeau lacrimile.

După plecare, băieții au făcut un plan - cine și cînd vine, cine și ce teme îi va explica, cine va merge la plimbare cu Leova și îl va conduce la școală.

La școală, băiatul care stătea în aceeași bancă cu Leova, îi spunea în șoaptă în timpul lecției ce scria învățătorul pe tablă.

Dar cum îngheța clasa cînd Leova răspundea! Cum toată lumea se bucura de notele sale de cinci, chiar mai mult decît de notele lor!

Leova învăța foarte bine. A început să învețe mai bine întreaga clasă. Pentru a explica o lecție prietenului care s-a pomenit în necaz, trebuie să înțelegi singur tema. Și băieții se străduiau foarte mult. Mai mult, iarna au început să-l ducă pe Leva la patinoar. Băiatul iubea foarte mult muzica clasică, iar colegii de clasă mergeau cu el la concertele simfonice...

Leova a absolvit școala cu medalie de aur, apoi a intrat la universitate. Și acolo s-au găsit prieteni care au devenit ochii lui.

După universitate, Leova a continuat să învețe și, în cele din urmă, a devenit un matematician de renume mondial, academicianul Pontreagin.

Lev Semenovici Pontreagin (1908-1988) a fost un matematician sovietic, unul dintre cei mai mari matematicieni ai secolului XX, academician al Academiei de Științe a URSS, care și-a pierdut vederea la vîrsta de 14 ani. Lucrările școlii Pontreagin au avut o mare influență asupra dezvoltării teoriei controlului și a calculului variațiilor în întreaga lume.


ABONAȚI-VĂ
Vineri, 24 iunie 2022 8:53
Vizualizări: 965

Citiţi de asemenea

Unde țintește Republica Moldova în proiectele de eficiență energetică? Criza energetică, preturile înalte la resurse ene...
634
Învăţînd să gîndească creativ şi incluzîndu-şi canalele de percepţie, omul capătă posibilitatea de a obţine o cantitat...
85854
Pentru producerea uleiului de palmier se foloseşte un soi special de palmier de Guineea. Acest produs este singurul ulei...
27362
  La înmulțirea plantelor din butași uneori apare problema de înrădăcinare. Pentru a accelera procesul, puteți recu...
39118