Rezultatele ştiinţifice noi necesită revizuirea substanţială a politicilor forestiere din întreaga lume
Rezultatele ştiinţifice noi necesită revizuirea substanţială a politicilor forestiere din întreaga lume
În acest an, dezastrul climacteric s-a dezlănţuit asupra Rusiei, şi în rândul experţilor nu există un consens cu privire la cauzele şi consecinţele lui. Cu toate acestea, acum câţiva ani, savanţii din Sankt-Petersburg au bătut alarma în legătură cu dezvoltarea excesivă a pădurilor şi au declarat acest fapt ca una din principalele cauze de dezastre în viitor.
Acum, experţii de la Greenpeace sunt îngrijoraţi de faptul că din cauza politicii forestiere curente, Moscova va deveni, în curând, nelocuibilă.
Potrivit RIA Novosti, în timpul valurilor de căldură de anomalie din acest an în Rusia au avut loc mai mult de 29 mii de incendii pe o suprafaţă totală de 927,5 hectare. În incendiile au pierit mai mult de 50 de persoane, au ars 2,5 mii de case. Numai în regiunea Moscovei au apărut 2,354 de focare de incendii naturale cu o suprafaţă totală de 5,283 hectare, din care 1402 forestiere, pe o suprafaţă de 4,002 hectare şi 942 în zone de turbă pe o suprafaţă de 1,28 hectare. Acum cea mai mare parte a focului a fost stinsă, regimul de stare de urgenţă în toate regiunile anulat, dar publicul din Rusia s-a implicat în discutarea noului Cod silvic adoptat.
Una dintre modificările lui prevede că o parte destul de mare din păduri se transmite în arendă proprietarilor privaţi, care le vor folosi în fel şi chip, în fiecare an, oferind autorităţilor o declaraţie cu planului de dezvoltare a pădurilor. Din partea oamenilor de ştiinţă au fost înaintate multe avertismente: o astfel de politică în privinţa pădurilor poate duce la multe probleme, inclusiv la o catastrofă climaterică. Au fost obţinute dovezi ştiinţifice, potrivit cărora existenţa râurilor şi căderea precipitaţiilor pe pământ sunt determinate de activitatea pădurilor naturale intacte. Pădurea intactă este o pompă de viaţă, un solar, descărcând pe uscat umiditatea atmosferică, care se evaporă de pe suprafaţa oceanului.
Eradicarea pe scară largă a pădurilor naturale din Rusia într-o perioadă de câţiva ani va conduce la o scădere a scurgerii apelor în râuri, apariţia secetelor, inundaţiilor şi incendiilor, deşertificarea în parte a fâşiei de coastă şi completă a celei în cadrul continentului. Pierderile economice în urma defrişărilor vor depăşi beneficiile.
Savanţii Victor Gorshkov şi Anastasia Makarieva au dezvoltat conceptul de regulament biotic, ideea de bază al căruia constă în faptul că mediul, potrivit pentru viaţa umană, se creează şi se întreţine într-o stare optimă a comunităţilor naturale de organisme vii (biota). O ameninţare la adresa stabilităţii biotei prezintă nu numai distrugerea locală, apărută în cursul activităţii economice, dar, de asemenea, crearea unor sisteme artificiale biologice (câmpuri, păşuni, paduri exploatate).
În conformitate cu conceptul savanţilor, pădurea este o pompă de viaţă unică, care reglementează distribuţia umidităţii pe întregul continent. Umezeala se evaporă asupra oceanului şi se ridică la o anumita înălţime, condensându-se şi căzând sub formă de ploaie. Vaporii de apă sunt transferaţi de la regiunea de evaporare mai mică în zona de evaporare mai mare, chiar dacă umiditatea în prima zonă este mai mică, decât în a doua.
Vegetaţia lemnoasă de pe continent asigură rata de evaporare mai mare, decât de pe suprafaţa oceanului, datorită suprafaţei totale mare a frunzelor. Prin urmare, pădurea, ca o pompă, atrage vaporii de apă, venind din ocean, care se condensează şi cad în formă de ploaie exact în zona de pădure. Acest fapt compensează scurgerii apelor din râuri, alfel toată apa din râuri ar curge spre ocean.
În zonele cu o vegetaţie predominant erbacee (stepă, savană, prerie), în vară, rata de evaporare este uşor mai ridicată, decât în ocean, aducând ploaia, dar cu penetrarea la 400 km mai adânc în continent, precipitatiile se reduc în jumătate. În perioada de iarnă precipitaţiile se opresc. În deşerturile evaporarea practic este absentă, nu există râuri şi nu-s precipitaţii. Şi cel mai trist este lucru, că multe stepe, preerii şi savane se transformă treptat în deşert.
Într-o scrisoare deschisă din 2005, oamenii de ştiinţă au dat următoarele recomandări pentru utilizarea pădurilor:
- Zona de pădure neafectată trebuie să fie cel puţin 90%, plantarea arborilor pentru exploatarea comercială nu trebuie să depăşească 10% din suprafaţa totală a pădurilor. Pe teritoriul pădurilor neafectate trebuie să se înceteze orice activitate economică, aşteptând auto-recuperare a pădurilor naturale.
- Nu faceţi din industria lemnului un pilon al economiei ruse. Este nevoie de a restricţiona exportul produselor forestiere pănă la rata importurilor. În mod ideal, industria lemnului ar trebui să asigure doar consumul intern din Rusia.
- Toate pădurile naturale, ar trebui să fie concentrate în mâinile statului şi să nu fie transferate în sectorul privat.