ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Rîurile mici din Moldova sînt pe cale de dispariţie
 

Organizaţiile de mediu bat alarma. Rîurile mici sunt pe cale de dispariţie. Din cauza construcţiilor ilegale a lacurilor de acumulare, precum şi lipsa în mai multe localităţi din ţară a staţiilor de iepurare a apelor reziduale, calitatea apei în majoritatea rîurilor are de suferit, relatează Radio Moldova.

Potrivit președintelui OT Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, în sate, apele din izvoare, în majoritatea cazurilor, este captată ilegal.

„Noi avem doar șapte sau opt captaje oficializate. Se construiesc iazuri mici și medii, ilegal, fără proiecte și fără autorizații. Datorită acestor lucruri și, desigur, din cauza acoperirii cu gunoi a tuturor rîulețelor, apele nu mai curg și este distrus întregul sistem ecologic".

Problema se agravează și prin faptul că nivelul consumului de apă în localitățile rurale sporește constant, inclusiv prin utilizarea apelor din fîntîni, pentru instalații sanitare, producînd, inevitabil, cantități mai mari de apă menajeră, iar apeductele sătești se construiesc fără rețele de canalizare și instalații de iepurare a apelor reziduale.

Directorul Agenției Apele Moldovei, Veaceslav Vlădicescu, a enumerat mai multe soluții, care ar îmbunătăți situația rîurilor mici și mijlocii din țară.

În primul rînd, eliminarea surselor de poluare, minimalizarea acestora pe cît e posibil. În al doilea rînd ar fi curățarea izvoarelor și asigurarea că aceste rîulețe au apă suficientă. Trebuie de urmărit ca aceste rîulețe să nu fie îndiguite pentru irigare, pentru adăpatul vitelor. Rîulețele trebuie să aibă un curs continuu pe parcursul întregului an, să nu fie secate.

Responsabili din cadrul Ministerului Mediului susțin că oamenii, precum și autoritățile publice locale trebuie să conștientizeze rolul pe care-l au în păstrarea rîurilor curate și nepoluate.

Rețeaua hidrografică a Republicii Moldova este reprezentată de 3621 de cursuri de apă, cu lungime totală de 16 mii de kilometri.

 

Sursa

Vineri, 22 august 2014
Vizualizări: 1472

Citiţi de asemenea

Fotograful Scott Franks a filmat un scurtmetraj cu denumirea "Jocul semințelor".În film este afișată lupta de zi cu zi a...
47
Înainte de a începe să îmbunătățești lumea, de trei ori uită-te la propria casă.Proverb chinezesc...
121
Prima dată, mucusul în organismul nostru se formează încă în copilărie atunci cînd mîncăm ceva fiert...Pe măsură ce cr...
206
Din 1993, Departamentul de Pompieri din Australia lansează calendare caritabile.În acest an, toate fondurile din vînzare...
185