ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Rîurile mici din Moldova sînt pe cale de dispariţie
 

Organizaţiile de mediu bat alarma. Rîurile mici sunt pe cale de dispariţie. Din cauza construcţiilor ilegale a lacurilor de acumulare, precum şi lipsa în mai multe localităţi din ţară a staţiilor de iepurare a apelor reziduale, calitatea apei în majoritatea rîurilor are de suferit, relatează Radio Moldova.

Potrivit președintelui OT Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, în sate, apele din izvoare, în majoritatea cazurilor, este captată ilegal.

„Noi avem doar șapte sau opt captaje oficializate. Se construiesc iazuri mici și medii, ilegal, fără proiecte și fără autorizații. Datorită acestor lucruri și, desigur, din cauza acoperirii cu gunoi a tuturor rîulețelor, apele nu mai curg și este distrus întregul sistem ecologic".

Problema se agravează și prin faptul că nivelul consumului de apă în localitățile rurale sporește constant, inclusiv prin utilizarea apelor din fîntîni, pentru instalații sanitare, producînd, inevitabil, cantități mai mari de apă menajeră, iar apeductele sătești se construiesc fără rețele de canalizare și instalații de iepurare a apelor reziduale.

Directorul Agenției Apele Moldovei, Veaceslav Vlădicescu, a enumerat mai multe soluții, care ar îmbunătăți situația rîurilor mici și mijlocii din țară.

În primul rînd, eliminarea surselor de poluare, minimalizarea acestora pe cît e posibil. În al doilea rînd ar fi curățarea izvoarelor și asigurarea că aceste rîulețe au apă suficientă. Trebuie de urmărit ca aceste rîulețe să nu fie îndiguite pentru irigare, pentru adăpatul vitelor. Rîulețele trebuie să aibă un curs continuu pe parcursul întregului an, să nu fie secate.

Responsabili din cadrul Ministerului Mediului susțin că oamenii, precum și autoritățile publice locale trebuie să conștientizeze rolul pe care-l au în păstrarea rîurilor curate și nepoluate.

Rețeaua hidrografică a Republicii Moldova este reprezentată de 3621 de cursuri de apă, cu lungime totală de 16 mii de kilometri.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 22 august 2014 17:04
Vizualizări: 1758

Citiţi de asemenea

Unde țintește Republica Moldova în proiectele de eficiență energetică? Criza energetică, preturile înalte la resurse ene...
558
Învăţînd să gîndească creativ şi incluzîndu-şi canalele de percepţie, omul capătă posibilitatea de a obţine o cantitat...
85765
Pentru producerea uleiului de palmier se foloseşte un soi special de palmier de Guineea. Acest produs este singurul ulei...
27253
  La înmulțirea plantelor din butași uneori apare problema de înrădăcinare. Pentru a accelera procesul, puteți recu...
39110