ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Robotul «crab» scapă de cancer
 

 

Cercetătorii de la Institutul Tehnologic Nanyang din Singapore (Nanyang Institutul Tehnologic) au creat un robot miniatural, care arată ca un crab. El este "înarmat" cu cleşte şi un cîrlig şi poate elimina o tumoare de stomac la un stadiu incipient, fără a lăsa cele mai mici urme de intervenţie chirurgicală (cicatrici şi cusături), scrie Daily Mail.

Potrivit dezvoltatorilor, robotul este ataşat la endoscop şi intră în stomacul pacientului prin gură. Acesta bifează ţesutul canceros, iar cîrligul taie şi coagulează sîngele pentru a opri sîngerarea. Cu camera ataşata la endoscop, chirurgul urmăreşte progresul de operaţiune, controlează mişcările robotului, ghidat de imaginea de pe monitor.

"Chirurgii au mişcările foarte largi ale mîinilor, dacă ei au nevoie de mişcări precise, mîinile lor pot tremura, la robot mîinile nu tremură, el poate face toate etapele exacte corect", - spune entomologul Lawrence Ho, unul din co-creatori ai robotului. El a declarat că aparatul a operat cu succes cinci pacienţi cu cancerul gastric precoce în India şi Hong Kong.

L.Ho şi colegul său, Louis Phi au relatat că ideea de a crea un robot crab le-a sugerat cina cu un chirurg celebru din Hong Kong, S. Jung, care a avut loc în 2004. În acea seară, experţii s-au bucurat de fructe de mare şi au discutat designul invenţiei lor. "S.Jung a propus ca noi să folosim un crab în loc de un prototip. El poate captura tot ce este necesar, iar cleştele lui sunt foarte puternice", a menţionat L.Ho. În toamna anului trecut, oamenii de ştiinţă au fondat o companie şi speră că în trei ani dispozitivul va deveni disponibil comercial.

în Rusia, cancerul gastric ocupă locul al doilea în structura maladiilor de cancer (15,8% la bărbaţi şi 12,4% la femei), el este larg răspîndit în Coreea, Japonia, Marea Britanie, America de Sud şi Islanda. În Coreea, cancerul gastric este pe primul loc în structura incidenţei cancerului (20,8%), şi pe al doilea după mortalitate.

 

 

Sursa: noi.md

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 11 februarie 2012 9:31
Vizualizări: 2703

Citiţi de asemenea

Un copac frumos banyan pe plaja Waikiki, Hawaii...
80
Nu există oameni care nu au nimic bun în ei, la fel cum nu există oameni absolut răi. În fiecare suflet există și bune ș...
82
Lansarea incitantă a Inițiativei pentru antreprenoriatul feminin la începutul lunii octombrie a oferit femeilor o ocazie...
87
Doar că majoritatea oamenilor nu știu despre acest lucru, motiv pentru care apar toate nenorocirile lor. Și primul mirac...
81