ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Rolul plantelor în curăţarea aerului — noile dateRolul plantelor în curăţarea aerului - noile date


Noile studii au arătat că vegetaţia joacă un rol surprinzator de important în purificarea atmosferei.

Cu ajutorul observaţiilor, studiului expresiei a genelor, şi în sfârţit, modelării pe calculator, oamenii de ştiinţă de la Centrul Naţional pentru Cercetări Atmosferice din SUA (NCAR) au fost în măsură să demonstreze că plantele foioase absorb din aer aproximativ cu o treime de contaminanţi chimici mai mult, decât se credea.

Noul studiu, al cărui rezultate au fost publicate în revista Science Express, a fost realizat în comun cu oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Nord, Colorado şi Universitatea din Arizona în oraşul Boulder, Colorado. Un sprijin parţial a fost oferit, de asemenea, de Fundaţia Ştiinţifică Naţională (NSF), sponsor NCAR.

Plantele purifică aerul într-o măsură mult mai mare, decât ne aşteptam", - spune savantul de la Centrul Naţional pentru Cercetări Atmosferice, Karl Thomas, unul dintre participanţii la studiu. - "Ei consumă, în mod activ, anumite tipuri de poluare a aerului".

Echipa de cercetare s-a axat pe studierea unei anumite clase de substanţe chimice, cunoscute ca compuşi organici volatili oxidaţi (VOC), emisiile cărora în atmosferă duc la consecinţe negative durabile pentru mediul înconjurător  (şi sănătatea publică, în special). "Echipa noastră a făcut progrese semnificative în înţelegerea interacţiunilor complexe între plante şi atmosferă", - spune Anne-Marie Smoltner de la Departamentul de Ştiinţe atmosferice şi geospaţiale din Fundaţia Ştiinţifică Naţională (NSF), care a finanţat studiu.

 

Rolul plantelor în curăţarea aerului - noile date


 
O varietate de compuşi sunt formaţi în abundenţă în atmosfera din hidrocarburi şi alte substanţe chimice, sursele cărora pot fi naturale (aceleaşi plante) şi antropogene (vehicule, materiale de construcţii şi alte produse ale activităţii umane). Ele sunt implicate în compoziţia chimică a atmosferei şi afectează climatul. În cele din urmă, unele VOC oxidaţi se transformă în particule mici de aer, cunoscute sub formă de aerosoli, şi pot avea un impact semnificativ atât asupra climei (prin schimbarea caracteristicilor de nori), cât şi asupra sănătăţii umane.

Prin măsurarea nivelului de oxidare a compuşilor organici volatili într-un număr de ecosisteme din întreaga lume, cercetătorii au descoperit că plantele cu frunze căzătoare, par să absoarbă aceşti compuşi extrem de rapid - de patru ori mai repede, decât se credea anterior. O absorbţie deosebit de intensă a fost înregistrată în domeniile acoperite de păduri dese. Cel mai evident acest fapt s-a manifestat în apropierea vârfurilor povîrnişurilor  forestiere, care reprezentă, potrivit observaţiilor, 97 la sută din VOC oxidaţi absorbiţi.

 

Rolul plantelor în curăţarea aerului - noile date

 

Cercetatorii au ajuns la concluzia că absorbirea de VOC oxidaţi a fost parte dintr-un ciclu metabolic mai intens. Plantele pot produce substanţe chimice pentru a se proteja împotriva iritanţilor şi pentru a respinge invadatorii, de exemplu, insecte, precum şi corpul uman poate mări producţia celulelor albe în răspuns la o infecţie. Cu toate acestea, la generarea acestor substanţe chimice în cantităţi destul de mari, ele pot deveni toxice pentru plantele înseşi. Şi astfel, în scopul de a le asimila, plantele încep să ridice nivelul de enzimele, responsabile pentru conversia substanţelor chimice în alte, mai puţin toxice. În acelaşi timp, plantele cheituie mai mulţi VOC oxidaţi prin accelerarea asimilării de enzime.
 
"Descoperirile noastre arată că plantele pot ajusta metabolismul lor pentru a creşte absorbţia substanţelor chimice atmosferice, ca răspuns la diferite tipuri de stres," - a declarat Chandak Basu, un cercetător de la Universitatea de Nord din Colorado. - "Şi acest proces metabolic complex în plante are un efect secundar în formă de purificare a atmosferei noastre".

 

 

Sursa cu link pe www.sciencedaily.com

Miercuri, 24 noiembrie 2010
Vizualizări: 4932

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
57
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
86
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
196
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
75