S-a redus costul de energie eoliană
Potrivit Bloomberg New Energy Finance (BNEF), costurile de exploatare și de întreținere a centralelor electrice eoliene se reduc anual în medie cu 11%.
Pe 1 noiembrie compania de cercetare, pentru prima dată a publicat indicele prețurilor de exploatare și întreținere a centralelor electrice eoliene (Wind Operations and Maintenance (O & M) Price Index). Indicele se bazează pe o serie de date confidențiale privind cheltuielile financiare furnizate la nivel mondial de către 38 companii mari de energie eoliană
S-a constatat că în perioada 2008- 2012, costul mediu de exploatare și întreținere tehnică a scăzut de la 30900 € pentru un MW până la 19200 €. Astfel, în ultimii 4 ani reducerea a constituit 38%.
După cum a menționat Michael Librayh, directorul executiv BNEF, rezultatele au prezentat dovezi suplimentare în conformitate cu care energia eoliană a depășit diferența de preț, în comparaţie cu energia convențională pe gaze şi cărbune.
"În ultimii ani, energia eoliană a făcut multe pentru a îmbunătăți competitivitatea ei în comparaţie cu energia pe gaze naturale şi cărbune, datorită reducerii costurilor, amplasării mai avansate a turbinelor eoliene, din punct de vedere tehnic și gestionării ramurii", - a spus dlui. "Indicele nou de prețuri O & M arată că menținerea centralelor electrice eoliene la etapa de exploatare, de asemenea, este din ce în ce mai economică".
În raport se remarcă că scăderea cheltuielilor s-a produs în primul rînd datorită dezvoltării tehnologiilor, distribuţiei mai bune a pieselor de schimb și concurenței sporite între departamentele de prestare a serviciilor de către producătorii de turbine.
Concurența sporită a condus, de asemenea la o creștere medie a duratei contractelor (de la 4,5 ani în 2008 la 6,9 ani în prezent), deoarece furnizorii de servicii caută să semneze cu clienţii acorduri pe termen lung. În plus, garanțiile de valabilitate oferite de contracte privind prestarea serviciilor au ajuns la 96,9%.
Companiile de energie eoliană se așteaptă la faptul că costul contractelor privind prestarea serviciilor va fi relativ stabil până în 2015. Deși, de asemenea, cred că prețurile vor varia în funcție de regiune. Este probabil că costurile vor fi mai mari în țările din Europa de Est şi Marea Britanie, din cauza costurilor ridicate la forța de muncă și lanțurilor de aprovizionare locale limitate.
Rezultatele studiului încurajează industria energiei eoliene, care în toată lumea se confruntă cu presiuni din partea guvernelor, care doresc să reducă dependența de subvenții și facilități fiscale.
Susţinătorii tehnologiilor noi spun că perfecţionările tehnologice și dezvoltarea economiilor pe o scară largă, combinate cu creșterea viitoare a prețurilor la combustibilii fosili, înseamnă că centralele electrice amplasate corect în următorii zece ani pot deveni competitive economic în comparaţie cu sursele convenționale de energie.
Sursa: ekopower.ru