ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sălile de sport „verzi”: te antrenezi și produci energie

Ne place să credem că oamenii preocupați de o viață sănătoasă, care înseamnă sport regulat și mâncare curată, sunt, de asemenea, interesați și de protejarea mediului. Un nou tip de sală de sport ține cont de ambele aspecte: clienții fac mișcare și astfel produc energie electrică.

Te-ai gândit vreodată, în timp ce transpiri pe banda de alergat, că ai putea valorifica energia pe care o consumi la sală? Dacă pedalezi 20 de kilometri, poți să alimentezi un bec timp de 15 minute și dacă te antrenezi jumătate de oră generezi între 50 și 150 de wați, adică putere suficientă pentru a alimenta un telefon mobil timp de o săptămână.

Dacă ție numai ți-a trecut prin gând, există persoane care au și pus în practică această idee.

Green Microgym din Portland, SUA

Adam Boesel, un fost profesor devenit antrenor personal, a fondat prima sală de sport „verde” în 2008. A inventat atunci niște biciclete, pe care acum le și comercializează, ce produc energie electrică pentru sistemul de ventilaţie, cel de iluminat, sistemul audio şi televizoarele cu ecran plat. Numai în 2009, 36% din energia consumată a fost produsă de clienţi.

Boesel a construit The Green Microgym pe o suprafaţă de 278.709 pătraţi, iar sala are și alte elemente prietenoase cu mediul. Este dotată cu panouri solare şi pardoseli fabricate din materiale provenite din resurse regenerabile, iar hârtia igienică este obţinută din hârtie reciclată.

Eco Gym din Chicago

Eco Gym este o sală de sport specială și pentru că produce energie electrică, dar mai ales pentru că își răsplătește clienții. Cu cât aceștia folosesc mai des aparatele din sală și la o intensitate mai mare, cu atât scade prețul abonamentului. Ba chiar cei mai muncitori ajung să facă sport acolo gratuit.

Pentru 30 de minute de antrenament, primești o sesiune gratuită, iar pentru 26 de antrenamente te alegi cu o lună gratis.

Sala de sport din parc

Un cuplu din Londra a dezvoltat trei tipuri de biciclete care pot genera între 50 și 100 de wați fiecare, în funcție de intensitatea cu care lucrează fiecare. Partea interesantă este că aceste biciclete sunt amplasate în parc, astfel încât, după o plimbare de încălzire, poți să pedalezi ca să-ți încarci telefonul. O oră de sport înseamnă două ore de funcționare a becurilor, ceea ce e perfect pentru un antrenament la ore târzii.

 

Sursa: green-report.ro

Vineri, 08 ianuarie 2016
Vizualizări: 1006

Citiţi de asemenea

Băutura de sfeclă este capabilă să învingă hipertensiunea, să îmbunătățească metabolismul în organism și chiar să facă...
222
Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, lansează azi, 21 se...
199
Studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul precum că copiii răspîndesc virusul COVID-19 și au demon...
217
William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
570