ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sănătate, dragoste, dispoziție – oamenii de știință recomandă să te înconjori de plante

Fără natură, omul nu poate exista nicăieri. Oamenii iubesc să meargă în drumeții, să se plimbe prin pădure și să petreacă timp în grădinile de vară, petrecând minutele printre ierburi și arbuști preferați.

Flora este o sursă importantă care susține starea emoțională a omului. Oamenii de știință de la Universitatea Națională de Cercetare „Școala Superioară de Economie” afirmă că atitudinea iubitoare față de „frații verzi” îmbunătățește calitățile morale.

Deficitul de natură sau ultimul copil din pădure

Jurnalistul american Richard Louv a vorbit despre importanța plantelor și influența lor pozitivă asupra educației personalității încă de la începutul anilor 2000. El a introdus conceptul de „sindrom de deficit de natură”, pe care l-a explicat în cartea sa. Bazându-se pe rezultatele cercetărilor oamenilor de știință cunoscuți, jurnalistul a ajuns la o concluzie simplă - timpul redus petrecut de copii în natură le afectează negativ starea. Copiii care își petrec cea mai mare parte a zilei în interior sunt predispuși la depresie, nu pot să se concentreze, suferă de boli somatice și de vedere slabă. Cartea sa se numește „Ultimul copil din pădure”. Lucrarea a fost publicată în 2005.

Există o teorie a psihologiei mediului care explică necesitatea coexistenței omului și a plantelor. Plimbându-se prin pădure, inhalând aromele florilor, lucrând în grădină sau transplantând plante de ghiveci, oamenii se dezvoltă pe deplin. Biologul american Edward Wilson a propus ipoteza evolutivă a biofiliei, în care a observat că strămoșii noștri au avut un contact strâns cu natura pentru a supraviețui. Potrivit omului de știință, rămășițele acestor programe străvechi, înrădăcinate în noi la nivel genetic, fac omul mai încrezător în sine.

Potrivit psihologilor ruși Sofia Nartova-Bochaver, Elena Mukhortova și Boris Irkhin, natura dezvoltă competența personală în oameni, precum și sentimentul de apartenență la lumea mare. Interacționând cu flora, omul depășește limitele propriilor restricții.

Revenind la cartea lui Louv și la tema copilăriei, ar trebui să profităm de sfaturile psihologilor și să implicăm copiii în munca din grădină. Când această posibilitate nu există, putem înlocui straturile de legume și fructe cu ghivece cu plante utile. Puteți comanda un frumos flori de cameră aici. Cadourile parfumate, cu frunze și inflorescențe interesante, vor ajuta copilul să dezvolte o percepție completă a lumii. Îngrijind flora, copilul adună informațiile primite de la toate simțurile. În plus, cultivarea plantelor dezvoltă motricitatea fină, familiarizează copilul cu relațiile cauză-efect și ajută la formarea unei abordări științifice asupra lumii.

Sănătate, dragoste, dispoziție - oamenii de știință recomandă să te înconjori de plante

Să vezi o floare și să vrei să trăiești

Lumea plantelor este o psihoterapie naturală și o formă de autoajutorare. Astăzi, psihologii și psihoterapeuții includ flori și ierburi în metodele lor de tratament. Ecologistul american Paul Shepard a propus teoria fitorezonanței, unde a subliniat că omul reacționează la caracteristicile plantelor, care trezesc în el propria natură: stabilitate, înrădăcinare, flexibilitate și frumusețe.

Ecologistul a lucrat cu persoane cu tulburări psihoemoționale, testând pe ele ideea de fitorezonanță. Scopul ei este să conecteze pacientul la viața plantei și astfel să trezească interesul pentru propria viață. Shepard a concluzionat că cei care se ocupă de grădinărit asociază cultivarea plantelor cu viața personală. Pregătind solul pentru plantare, omul se gândește la un nou început. Evaluează posibilitățile sale, elaborează un plan de acțiune și speră la un viitor luminos. Îngrijind plantele - udându-le și fertilizându-le, oamenii învață să aibă grijă de ei înșiși.

Interacțiunea cu lumea naturală îmbunătățește abilități precum planificarea, autocontrolul și concentrarea atenției. De asemenea, crește stima de sine. După ce au lucrat în grădină, iubitorii de plante dorm mai bine noaptea. Grădinăritul este inclus în terapia complexă pentru tulburările de memorie.

Interacțiunea cu natura contribuie la creșterea stimei de sine și la eliberarea de tensiunea nervoasă. Plantele reglează nivelul hormonului de stres - cortizolul. Florile, arbuștii și ierburile refac forțele după operații. În plus, grădinăritul face parte din terapia complexă pentru diverse dependențe.

Să iubești planta înseamnă să iubești lumea

Oamenii sunt mai puțin îngrijorați, se ceartă și se supără mai puțin dacă trăiesc înconjurați de plante. Oamenii de știință au dovedit că florile cresc sentimentul de compasiune. Iubitorii de flori sunt mai atenți cu cei din jur. Ajută mai des prietenii, colegii și străinii de pe stradă.

Psihologii susțin că, dacă o persoană are grijă de plante, va avea grijă și de cei apropiați. Fanii florilor fac ușor noi cunoștințe, mai ales cu cei care împărtășesc interesele lor. Atitudinea grijulie față de natură îi face pe oameni să se gândească și la problemele ecologice actuale.

Psihologii ruși Sofia Nartova-Bochaver și Elena Mukhortova au demonstrat că dragostea pentru plante influențează direct moralitatea persoanei. Cei care apreciază „lumea verde” sunt harnici, corecți și încearcă să nu facă rău altora. Și, de asemenea, acești oameni sunt departe de ispite, cu excepția cadourilor florale. Iubitorii de natură vor fi întotdeauna bucuroși să primească o plantă în ghiveci sau un buchet proaspăt. Pentru a bucura o persoană dragă, puteți folosi întotdeauna serviciul „livrare de flori în toată lumea”. Plantele sunt cadouri frumoase și benefice. Ele sunt întotdeauna binevenite.

ABONAȚI-VĂ
Luni, 22 iulie 2024 15:00
Vizualizări: 432

Citiţi de asemenea

Anul trecut, vecina noastră, care ocupa o poziție destul de înaltă, și-a dat demisia, a închiriat apartamentul ei minuna...
130
Aceasta este o zonă cu stânci spectaculoase din gresie, care se ridică la o înălțime de 300 de metri. Este unul dintre c...
84
Potrivit versiunii oficiale, a fost construită de cavalerii templieri folosind unelte primitive în secolul al XV-lea....
92
Teatrul Verde din Chișinău va găzdui un eveniment de neuitat pe 14 septembrie, ora 19:00, cînd Tamara Gverdțiteli va rev...
344